Frågor och svar
Här kan du läsa vanliga frågor och svar om hästförsäkring.
Du kan teckna en hästförsäkring från två dagars ålder tills hästen fyller 16 år.
Om hästen redan har en gällande försäkring hos oss på en annan person kan du teckna försäkring oavsett hästens ålder.
Fundera på vad som är viktigt för dig att få hjälp med i försäkringen. Här är några frågor du kan tänka på:
- Vilket användningsområde har hästen och vilket skydd behöver du?
- Vill du kunna få ersättning får mediciner och rehabilitering?
- Vad kan du tänka dig att betala för veterinärvård om något händer?
- Vill du att livförsäkringen ska gälla för både olycksfallsskador och om hästen måste avlivas p.g.a. förslitningsskador?
Vi hjälper dig gärna så att du får rätt försäkring för din häst.
Kontakta oss
- Om din häst inte är försäkrad tidigare gäller försäkringen direkt för olycksfallsskador och efter 20 dagar gäller den även för sjukdomar.
- Har hästen en gällande försäkring på en annan person eller i ett annat försäkringsbolag gäller ingen karens om du försäkrar hästen hos oss direkt i en motsvarande försäkring, utan att det blir ett avbrott.
- För föl gäller ingen karens för veterinärvård om:
- stoet är försäkrad i Veterinärvård eller Veterinärxtra
- fölet försäkras inom 30 dagar från födseln i lägre eller motsvarande försäkring som stoet har.
Se villkoret för vad som gäller för karens i livförsäkringen för föl.
Om du har ett avelssto kan du välja att ta bort undersökning och behandling av hälta ur försäkringen. Du får då 30 % rabatt på veterinärvårdsförsäkringen. Försäkringen gäller dock för undersökning och behandling av hälta vid diagnoserna fraktur, fissur, sårskada och avskuren sena.
Kontakta oss om du vill ta del av rabatten så hjälper vi dig.
Livförsäkring
En livförsäkring ingår för foster och föl om du har en livförsäkring för ditt sto. Om stoet kastar eller om fölet dör innan 20 dagars ålder får du 10 % av försäkringsbeloppet i stoets livförsäkring, dock högst 10 000 kr.
Kontakta oss om du vill ha ett högre försäkringsbelopp för det ofödda fölet.
Veterinärvård
Om ditt sto är försäkrad i Veterinärvård eller Veterinärxtra ingår veterinärvårdskostnader upp till 35 000 kr för föl under de första 20 levnadsdagarna.
Våra försäkringar Veterinärvård och VeterinärXtra gäller för undersökning och behandling av hälta upp till hela försäkringsbeloppet för veterinärvård.
För aktiva trav- och galopphästar gäller försäkringen för utredning eller behandling av hälta om diagnosen är fraktur, fissur, sårskada eller avskuren sena.
Försäkringen gäller alltid inom Norden. Den gäller också under tillfällig vistelse eller resa utanför Norden i högst 1 år under förutsättning att vi informeras och godkänner utlandsvistelsen innan den har börjat.
Priset för hästförsäkring påverkas av olika faktorer, till exempel hästens ras, ålder och användningsområde. Priset påverkas också av vilken självrisk och omfattning av försäkring du väljer.
Våra hästförsäkringar har en fast och en rörlig del i självrisken. En högre självrisk ger lägre pris på försäkringen. Du kan välja mellan följande självrisker för din hästförsäkring.
- 2 700 kr + 20 %
- 5 000 kr + 20 %
Livförsäkringarna har ingen självrisk.
Självriskperiod
Självriskperioden är 125 dagar.
En självriskperiod innebär att du betalar den fasta självrisken endast en gång inom perioden, oavsett antal veterinärbesök och vilken skada/diagnos besöken gäller. Du betalar 20 % på den summa som är kvar efter att den fasta delen i självrisken är betald. En självriskperiod räknas från första veterinärbesöket.
Du kan betala helårsvis, halvårsvis eller månadsvis. Du kan välja på olika betalningssätt:
- Helårsvis via pappersfaktura (25 kronor i fakturaavgift tillkommer)
- Helårsvis via e-faktura
- Halvårsvis via e-faktura
- Månadsvis via autogiro
Det kostar inget extra att dela upp betalningen halvårsvis eller månadsvis.
Ibland behövs ett veterinärintyg för att teckna eller ändra en försäkring. Det beror bland annat på hästens ålder, vilken försäkring du väljer och om hästen redan har en försäkring. Vi meddelar dig alltid om du behöver skicka ett intyg till oss när du får en offert eller när du ska teckna hästförsäkring.
För importerade hästar som kommit till Sverige inom det senaste halvåret behövs alltid ett svenskt veterinärintyg.
Veterinärbesiktningen får vara utfärdad för max 30 dagar sedan för att veterinärintyget ska vara giltigt. Du kan posta eller mejla intyget till oss och det går bra med en kopia eller ett foto på intyget.
Nej, vi har inga krav på vaccinationer.
Om din häst är sjuk eller skadad kan du göra en direktreglering hos veterinären. Det innebär att vi betalar ersättningen direkt till kliniken och du betalar bara din självrisk och slipper därmed ligga ute med pengar för veterinärbesöket.
Du kan också betala för veterinärbesöket själv och ringa eller mejla oss i efterhand för att göra en skadeanmälan.
Vi bjuder på 3 besök hos FirstVet
Om din häst blir sjuk eller skadar sig och du bedömer att situationen inte är livshotande föreslår vi att du kontaktar FirstVet, vi bjuder på tre besök per år.