Ett helhjärtat samarbete
If har inlett ett samarbete med Hjärt-Lungfonden i Sverige och Philips för att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden, där de flesta plötsliga hjärtstopp inträffar. Det här är ett samarbete som kommer att rädda liv, ett hjärta i taget.
Föreställ dig att du står och väntar på bussen i området där du bor. Plötsligt faller personen bredvid dig ihop.
Du förstår att hans hjärta har stannat och att du behöver hitta en hjärtstartare – snabbt. Du måste vara tillbaka med den inom fem minuter. Vet du åt vilket håll du skulle springa?
Överlevnadsgraden är låg
Omkring 10 000 sådana plötsliga hjärtstopp inträffar utanför sjukhusmiljö i Sverige varje år. De flesta med dödliga utgång – endast sex procent av de drabbade överlever.
Fakta
- Cirka 10 000 plötsliga hjärtstopp utanför sjukhusmiljö varje år.
- 6 % av de drabbade överlever.
- Hjärtstart behövs inom 5 minuter.
Vem som helst kan drabbas
Ett hjärtstopp kan hända vem som helst, oavsett ålder eller hälsoskick. Många minns säkert när den danska professionella fotbollsspelaren Christian Eriksen drabbades av hjärtstillestånd under en match i EM 2021. Han var då 29 år gammal och i bästa hälsa. Eriksen var borta i fem minuter, men överlevde tack vare att det fanns ett medicinskt team på plats som kunde ge hjärt-lungräddning och som hade tillgång till en hjärtstartare.
I de flesta fall finns ingen hjärtstartare tillgänglig. För att ha största möjliga chans att rädda livet på någon vars hjärta har stannat är det viktigt att påbörja hjärt-lungräddning omedelbart, men också att använda en hjärtstartare för att ge elektriska stötar för att starta om hjärtat inom fem minuter. Den genomsnittliga svarstiden för en ambulans i Sverige är elva minuter. Det är inte tillräckligt snabbt.
De flesta hjärtstartare finns på arbetsplatser
I Sverige finns det ganska många hjärtstartare, men de flesta finns på arbetsplatser där de bara är tillgängliga under kontorstider. De flesta hjärtstopp inträffar i hemmiljö, men i bostadsområden finns det få hjärtstartare och det är långt mellan dem. För att rädda liv behöver det finnas fler hjärtstartare där människor bor.
If har därför gått samman med Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips för att öka antalet hjärtstartare i bostadsområden och för att öka medvetenheten om vikten av hjärt-lungräddning och hjärtstartare för att rädda liv.
– Som försäkringsbolag har vi en unik roll i vården. Även om du inte syns på sjukvårdens radar förrän du blir sjuk eller har varit med om en olycka, har vi ett gemensamt incitament med kunden att säkerställa att han eller hon håller sig frisk. Vi är intresserade av förebyggande åtgärder. En sådan åtgärd är att se till att det finns hjärtstartare på de platser där människor faktiskt bor, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Köp hjärtstartaren innan någon behöver den
Samarbetspartnerna har skapat en plattform där vem som helst kan ta initiativ till ett crowdfunding-projekt i sitt eget grannskap. Lyckade insamlingar förses med en Philips FRx-hjärtstartare, ett uppvärmt utomhusskåp och ett femårigt serviceavtal och försäkring. Om hjärtstartaren stjäls eller vandaliseras, ersätts den utan att självrisk behöver betalas.
– Hjärtstartare är dyra och måste köpas innan de behöver användas. Med ett uppvärmt utomhusskåp och ett femårigt serviceavtal samt försäkring kostar den över 30 000 kronor. För att hjälpa fler insamlingar att nå sitt mål bestämde vi oss för att stå för resten av kostnaden för varje insamling som kom upp i 20 000 kronor under 2022, säger Kristina Ström Olsson.
Plattformen lanserades i september 2022, och i slutet av året hade mer än 600 000 kronor samlats in från 1 300 givare – vanliga människor som gick samman för att göra sina bostadsområden säkrare och för att kunna hjälpa varandra.
Hjärtstartare har gjorts tillgängliga i Hölö, Älvsjö, Örebro, Degerfors och på Öckerö, för att nämna några exempel på framgångsfulla crowdfunding-initiativ. De flesta nådde sina mål med hjälp av finansiering från If.