En varningssignal att ta på allvar
Som Nordens största försäkringsbolag har vi ett ansvar att hjälpa våra kunder att rusta sig mot riskerna med klimatförändringar och extremväder. Trots att kostnaderna för väderrelaterade skador har ökat visar en ny undersökning från If att endast en liten andel av 1000 tillfrågade husägare oroar sig för skadorna som vädret kan orsaka. Ingen vet var nästa oväder kommer att slå till, men det vi vet är att det krävs akuta insatser för att rusta våra samhällen och hem.
Som ett led i arbetet har vi samarbetat med experter och dataanalytiker för att utveckla Klimatvarnaren, ett testprojekt där vi tillsammans med en utvald familj undersöker framtidens varningssystem. I det här testet undersöker vi en metod där vi inte bara varnar för kommande extremväder och risker för just den här specifika fastigheten, utan även ger konkreta tips på förebyggande åtgärder – allt för att minska risken för krävande skador.
Extremväder: En växande utmaning
Extremväder, såsom kraftiga skyfall, stormar, stora temperaturskiftningar och liknande väderfenomen, påverkar oss allt mer. En rapport från Svensk Försäkring visar att det under 2023 betalades ut skadeersättning för mer än 23 000 natur- och väderrelaterade skadeärenden med en totalsumma på över 1,5 miljarder kronor. Rapporten visar en stadig ökning av väderrelaterade skador över hela Sverige och pekar på en långsiktig trend där extremväder blir både vanligare och kostsammare.
Vad gör vi åt det?
Det kommer att vara helt avgörande att vi arbetar proaktivt för att minska skadeeffekterna. Ingen kan lösa problemet ensam. Hela samhället måste anpassas och här spelar beslutsfattare, myndigheter och kommuner en avgörande roll i att skapa rätt förutsättningar för att hantera framtidens klimatutmaningar. Det är dock minst lika viktigt att du som fastighetsägare tar ditt ansvar och ser till att din fastighet klarar det förändrade klimatet. Genom att investera i åtgärder som gör byggnaden mer motståndskraftig mot kraftiga oväder kan du bidra till att minska skador och samtidigt skapa långsiktiga positiva effekter.
Klimatvarnaren – ett initiativ från If
För att möta klimatförändringarna söker If ständigt efter nya sätt att bidra till det proaktiva arbetet och Klimatvarnaren är ett exempel på detta. Tillsammans med en testfamilj undersöker vi hur avancerad teknologi och dataanalys kan användas för att varna för extremväder och ge skräddarsydda rekommendationer med proaktiva åtgärder – allt för att minimera skaderisken.
Familjen Cederberg testar Klimatvarnaren i sitt hem
Klimatvarnaren testas nu hos en familj bosatt i en villa utanför Stockholm. Familjen kommer att leva med Klimatvarnaren i sitt hem under tre månader och vi kommer att utvärdera projektet längs vägen.
Så fungerar Klimatvarnaren
Hyperlokal riskbedömning: Klimatvarnaren kombinerar väderprognoser med fastighets- och omgivningsspecifik data för att i realtid göra en detaljerad lokal riskbedömning av huruvida ett oväder riskerar att skada en enskild fastighet.
Varning vid risk: Om ett kraftigt oväder närmar sig och Klimatvarnaren bedömer att fastigheten riskerar att skadas varnas de boende.
Förebyggande åtgärder: Ett varningsmeddelande spelas upp av Klimatvarnaren. Det innehåller information om det inkommande ovädret samt rekommendationer på åtgärder som bör vidtas för att minska risken för skador. Varningen skickas även som SMS.
Teknologin bakom Klimatvarnaren
Klimatvarnaren bygger på avancerad mjukvara som kontinuerligt analyserar data från flera källor för att säkerställa noggranna och relevanta prognoser, riskbedömningar samt rekommendationer.
Väderdata: Klimatvarnaren integrerar realtidsdata från flera pålitliga väderkällor som YR, SMHI och Copernicus – den europeiska samarbetsplattformen för klimat-, miljö- och säkerhetsdata. Detta inkluderar satellitbilder samt data från lokala meteorologiska observationer. Detta gör att Klimatvarnaren kan skapa precisa och lokala väderprognoser i realtid för den aktuella fastigheten.
Data om fastigheten och dess omgivning: För att bedöma om och hur ett oväder riskerar att skada en fastighet använder Klimatvarnaren detaljerad information om fastighetens fysiska förutsättningar och dess omgivning. Detta inkluderar bland annat data om tomtens höjd och lutning, markens egenskaper, närliggande vattendrag, byggnadsår, avloppssystem och dagvattenbrunnar. Ju mer data Klimatvarnaren har tillgång till, desto mer precis och exakt kan riskbedömningen bli. Genom att sammanväga dessa faktorer kan Klimatvarnaren noggrant bedöma om ett inkommande oväder riskerar att skada fastigheten.
Från idé till prototyp
Utvecklingen av Klimatvarnaren har genomgått flera omfattande faser för att säkerställa hög kvalitet och funktionalitet. Genom att samarbeta med experter inom riskbedömning, meteorologi och dataanalys har vi undersökt hur vi kan omvandla data till proaktiva, skräddarsydda och effektiva åtgärder som kan minska risken för skador på den specifika fastigheten.
Samarbetspartner
Utvecklingen av Klimatvarnaren har vi bland annat haft förmånen att samarbeta med Wilhelm Landerholm som arbetar som dataanalytiker. Under projektet har Wilhelm bistått med sin expertis inom hur data kan användas för att göra mer precisa och lokala riskbedömningar.
Hur skyddar du din fastighet?
Det finns många förebyggande åtgärder du kan genomföra för att skydda ditt hem. Det är viktigt att du regelbundet underhåller din fastighet och gör alla nödvändiga investeringar för att den ska kunna stå emot extremväder.
Några exempel på detta är att regelbundet se över hustaket så att det är tätt, genomföra eventuella dräneringsåtgärder för att kunna leda bort stora vattenmassor, och installera backventiler
för att undvika att vatten tränger in från kommunala dagvatten- eller avloppsledningar.
Se över din hemförsäkring så att du är rätt försäkrad. If erbjuder olika typer av tjänster som Huskollen, där du som husägare kan få hjälp att gå igenom sårbarheter i ditt hus – nu har If även lagt in flera punkter där man specifikt tittar efter risker i samband med extremväder.
Vid extrem kyla:
• Frigör stuprör och hängrännor från eventuella isproppar.
• Se till att hålla hela huset uppvärmt för att vattenrör inte ska frysa.
• If rekommenderar en lägsta temperatur på 15 grader, även i tomma fritidshus.
Vid extremt skyfall:
• Stäng dörrar och fönster.
• Flytta upp värdefulla föremål från golvet.
• Rensa hängrännor från grenar, takmossa, löv och skräp.
• Kontrollera att närliggande avloppsbrunnar är fria från löv, grenar och skräp.
• Kontrollera taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.
• Täta golvbrunnar, källarfönster och ventiler.
• Om möjligt, ha sandsäckar till hands för att kunna skapa temporära barriärer.
• Se till att regnvatten leds bort från fastigheten.
Vid extremt snöfall:
• Skotta taket.
• Undvik att snö ansamlas mot fasaden.
• Frigör stuprör och hängrännor från isproppar.
• Se till att ni har ficklampa, tändstickor, värme- och stearinljus samt filtar hemma.
Vid extrem hagelskur:
• Ta in värdefulla föremål som kan skadas.
• Om möjligt, parkera bilar, cyklar och andra fordon under tak.
Vid åska:
• Koppla ur värdefull elektronik som riskerar att skadas.
• Håll er inomhus.
• Se till att ha en brandsläckare nära till hands.
Vid storm, orkan eller kraftiga vindar:
• Stäng dörrar och fönster.
• Ta in, alternativt surra fast, utemöbler och andra lösa föremål som riskerar att blåsa iväg.
• Om möjligt, parkera bilar, cyklar och andra fordon under tak.
• Täck för ventilation.
• Kontrollera taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.
• Kontrollera närliggande träd. Klipp bort döda eller lösa grenar som riskerar att blåsa ned och skada fastigheten.
• Se till att ni har ficklampa, tändstickor, värme- och stearinljus samt filtar hemma.
Vem bär ansvaret?
För att möta klimatförändringarnas utmaningar krävs ett gemensamt engagemang från fastighetsägare, myndigheter, lagstiftare och försäkringsbranschen. Genom att samarbeta kan vi utveckla effektiva strategier för att förebygga och hantera extremväder.
Två frågor till Eeva Tiainen, Head of Services på If
Vi har frågat Eeva Tiainen, Head of Services, om hur If jobbar med att förbättra vårt skadeförebyggande arbete med hjälp av digitalisering och ny teknik.
Få en inblick i vårt skadeförebyggande arbete och läs Eevas svar här.