Bostadsinbrott
Att bli utsatt för bostadsinbrott är en hemsk integritetskränkning, förutom att man blir av med värdesaker. Det finns metoder för att minska risken för att utsättas. Tänk på att Grannsamverkan fungerar – inbrott är 36 procent lägre i områden med aktiv Grannsamverkan.
Ägodelar för hundratals miljoner kronor försvinner varje år vid inbrott i svenska hem. Enligt beräkningar stjäls lösöre till ett värde av över en halv miljard kronor. Att bli av med sina ägodelar är jobbigt, men många upplever att otryggheten efter ett inbrott är ännu värre.
Inbrotten blir inte bara fler, utan också dyrare. År 2020 kostade ett genomsnittligt inbrott hos en If-kund, både de stulna sakerna och skadorna på själva bostaden, drygt 22 000 kronor.
Bostadsinbrott påverkar känslan av trygghet hos både den som utsatts och hos grannarna.
Som husägare finns det saker man kan göra för att minska risken för inbrott. Att DNA-märka sina värdesaker och sätta upp de medföljande dekalerna kan också fungera som en avskräckande åtgärd för inbrottstjuvar. En annan metod som fungerar är Grannsamverkan – inbrottstjuvar avskyr bostadsområden där grannar hjälps åt att hålla koll.
1 500 kr lägre självrisk
Med en aktiv Grannsamverkan i ditt område får du 1 500 kr lägre självrisk på din hemförsäkring, villaförsäkring och
fritidshusförsäkring om du råkar ut för inbrott och något blir förstört eller stulet.
Du behöver inte meddela oss att ditt område har en Grannsamverkan. Självriskeduceringen gäller om du kan visa att ditt område uppfyller kraven för aktiv Grannsamverkan när du pratar med oss vid din skadeanmälan.
Grannsamverkan fungerar
Du och dina grannar kan tillsammans minska risken för inbrott genom att ha bra kontakt med varandra och hjälpas åt att hålla koll i ert område. Inbrottstjuvar vill jobba ostört utan att bli upptäckta och Grannsamverkan är därför en effektiv metod för att hålla tjuvarna borta.
-
Ett tryggare bostadsområde
Grannsamverkan ökar både tryggheten och trivseln i bostadsområden.
-
36% lägre inbrottsrisk
En aktiv Grannsamverkan minskar risken för inbrott med 36%.
-
1500 kr läge självrisk vid inbrott
Du får 1 500 kr lägre självrisk på din hemförsäkring vid inbrott.
Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar i Grannsamverkansområden.
En aktiv Grannsamverkan är ett samarbete mellan er som bor i området och den lokala polisen. Genom att ni har bra kontakt med varandra, får kontinuerlig information från polisen, är extra uppmärksamma och har kunskap om hur ni skyddar er blir det både avskräckande och svårare för tjuvar.
För att en Grannsamverkan ska fungera och räknas som aktiv behöver de boende också ha ett forum där de enkelt kan kommunicera med varandra och vidarebefordra information från polisen, till exempel en mejltråd eller chattgrupp.
Enligt Samverkan mot brotts utredning från 2019 minskar inbrott i genomsnitt med 36 procent i områden där det finns en aktiv och fungerande Grannsamverkan. Utvärderingen visar också en minskning av bilstölder och andra brott samt en ökning av gripanden, jämfört med områden som inte är aktiva inom Grannsamverkan.
Framgångsfaktorer för Grannsamverkan
För att en Grannsamverkan ska fungera och ha effekt på brottsligheten behövs ett engagemang från de boende att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott. För att nå framgång med Grannsamverkan finns fyra minimikrav som behöver uppfyllas:
✓ Var vaksam
Var allmänt vaksam och kontakta polisen om något verkar misstänkt. Håll koll på vilka personer som rör sig i området.
✓ Meddela om du är bortrest
Kontakta dina grannar om du är bortrest. Be gärna någon att hjälpa dig med sådant som annars kan signalera till inbrottstjuvar att du är bortrest, till exempel tömma brevlådan eller klippa gräsmattan.
✓ Förvara värdesaker säkert
Förvara dina värdehandlingar och värdesaker på ett säkert sätt. Det finns flera olika säkerhetsskåp att köpa som försvårar för tjuven. Olika gömställen i ditt hem är oftast lätta för inbrottstjuvarna att hitta.
✓ Jobba aktivt med förebyggande åtgärder
Håll dig uppdaterad och följ tipsen från Samverkan mot brott om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem.
Läs mer om Grannsamverkan och hur du gör för att starta Grannsamverkan i ditt område.
Så minskar du risken för inbrott
- Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.
- Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
- Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.
- Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
- Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
- Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
- Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
- Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
- Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.