När något akut händer spelar det ingen roll vad klockan är, vi svarar dygnet runt.
Hjälp med sanering av skadedjur ingår. Självrisken är 0 kronor.
Rådgivning i byggnads- och energifrågor ingår utan extra kostnad.
Dina förmåner
Kostnadsfri rådgivning
Gratis försäkringsrådgivning
Om du inte vet vilka försäkringar du behöver kan du alltid få hjälp av oss. Boka en tid med en av våra rådgivare gör att tillsammans gå igenom ditt försäkingsbehov. Du måste inte vara kund hos oss för att få rådgivningen.
Om du vill göra en större förändring i huset och känner att du behöver rådgivning av ett proffs kan vi hjälpa dig. I vår fritidshusförsäkring ingår byggrådgivning utan att du behöver betala extra för det. Du kontaktar Anticimexs byggrådgivare som hjälper dig via telefon, mejl eller videosamtal.
Jämför innehållet i våra fritidshusförsäkringar
Innehåll
Stor Fritidshusförsäkring
Fritidshusförsäkring
Ingår
Ingår
Om du blir krävd på skadestånd utreder vi om du är skadeståndsskyldig och betalar eventuella skadestånd upp till 5 miljoner kronor.
Om du hamnar i en tvist som kan gå till tingsrätt betalar vi i vissa fall ombuds- och rättegångskostnader upp till 300 000 kronor.
Ingår
Ingår
Du får ersättning för skador på byggnaden som uppstått vid brand, blixtnedslag eller explosion. Dock inte vid sprängningsarbete.
Ingår
Ingår
Du får ersättning för dina saker som skadas eller förloras vid inbrott eller skadegörelse i fritidshuset, vid vattenläckage, brand eller blixtnedslag.
Försäkringsbeloppet är valbart och ska motsvara marknadsvärdet av alla saker som finns i fritidshuset.
Om du inte vill att försäkringen ska omfatta sakerna väljer du 0 kronor i försäkringsbelopp i webbshopen.
Ingår
Ingår
Försäkringen ersätter skada på hushållsmaskiner, installation för vatten, kyla, värme, avlopp, ventilation, gas, el, sanitetsgods, glasruta i fönster eller dörr i byggnaden. Ytliga skador och skönhetsfel ersätts inte.
Ingår
Ingår
Om du har fritidshuset uthyrt och det blir obrukbart efter en skada får du ersättning för hyresbortfall. Detta skydd gäller i högst 2 år från skadedagen. Ersättningen är upp till 15 000 kronor per månad och totalt max 150 000 kronor.
Ingår
Ingår
Om du får in skadedjur i bostadshuset, till exempel råttor, möss eller bostadsinsekter, kan du få du hjälp med sanering för att få bort skadedjuren.
Du får ersättning för skador orsakade av vilda djur (ej råttor, möss, andra gnagare eller insekter) som tagit sig in i bostadsbyggnaden.
Om husbock eller andra träskadeinsekter angripit virket i huset repareras skador som påverkar bärigheten.
Sanering av skadedjur görs av Anticimex och du behöver inte betala någonting för det jobbet, skadedjursförsäkringen gäller utan självrisk.
Ingår
Ingår
Ger ersättning för skada på byggnaden som orsakats av skyfall, jordskalv, storm eller hagel.
Ingår
Ingår
Gäller om vatten från ledningssystem oberäknat rinner ut från systemet eller från anslutna anordning som till exempel handfatet, eller från badrum, duschrum eller tvättstuga.
Dusch- och badrum samt tvättstuga ska ha golvbrunn och vara byggda enligt byggnormer och branschregler.
Ingår
Ingår inte
Ger ersättning om dina saker skadas vid flytt/transport till fritidshuset om det är en plötslig och oförutsedd yttre händelse. Sakerna ska vara avsedda för stadigvarande bruk i fritidshuset.
Ingår
Ingår inte
Skäliga kostnader för handikappanpassning, upp till 100 000 kronor ersätts om fritidshuset behöver handikappsanpassas för att du blivit rullstolsburen på grund av ett olycksfall.
Ingår
Ingår inte
Försäkringen ersätter kostnader för sanering och reparation upp till 2 miljoner kronor om det försäkrade huset angrips av hussvamp. Arbetet sker i samarbete med Anticimex.
Ingår
Ingår inte
Om vi, efter en skada, ersätter gamla byggnadsdelar med nya betalar du en kostnad för det som blir ersatt, ett åldersavdrag, som kan bli 100 000 kronor. Omfattningen Begränsat åldersavdrag innebär att din kostnad istället blir högst 10 000 kronor.
Det begränsade åldersavdraget gäller inte för yt- och tätskikt i badrum som är äldre än 30 år. Det gäller inte heller vid skada på hushållsmaskiner eller installationer som ersätts enligt villkorspunkten 3.3 G.
Ingår
Ingår inte
Om hemelektronik som är yngre än två år inte kan repareras får du ersättning med vad det kostar att köpa en ny motsvarande vara utan avdrag för värdeminskning.
Exempel på hemelektronik är dator, tv, ljudanläggning och hushållsmaskiner.
Ersättning med nyvärde gäller inte mobiltelefon, smart watch, kamera, surfplatta och GPS.
Ingår
Ingår inte
Ger ersättning för skador som orsakats av plötslig och oförutsedd yttre händelse med upp till 200 000 kronor för byggnad och 50 000 kronor för annan byggnad, simbassäng och utomhusbad.
Ingår
Ingår inte
Skador som orsakats av snötryck när yttertaket till fritidshuset bryter samman ersätts. Tak över entré, altan eller liknande omfattas inte av denna försäkring.
Ingår
Ingår inte
Om huset skadas i så stor omfattning att reparationskostnaden beräknas uppgå till minst 75 % av kostnaden för att bygga ett nytt motsvarande hus, kan du välja att få resten av huset rivet och istället få ett nytt motsvarande hus uppfört på samma grund.
Ingår
Ingår inte
Om vatten oberäknat rinner in genom taket eller fasad ovan mark kan du få ersättning med upp till 20 000 kronor. Det gäller för skador på huvudbyggnaden och andra delar som är hopbyggd med huvudbyggnaden, men inte för själva skadan på taket eller fasaden.
Ingår
Ingår inte
Du är fullt försäkrad under försäkringsåret även om du glömt meddela oss om du gjort till- eller ombyggnad eller skaffat fler saker så att värdet överstiger försäkringsbeloppet. Du behöver bara komma ihåg att ändra försäkringen innan den förnyas nästa gång.
I villkoren kan du i detalj läsa om vad försäkring gäller för. Läs villkoren och försäkringsbrevet tillsammans, då ser du vad som gäller just för din försäkring.
Förköpsinformation
Förköpsinformationen är en sammanfattning av vad försäkringen gäller för. Den innehåller även viktiga begränsningar. Du har rätt att få denna information innan du köper en försäkring, och det är viktigt att du läser den tillsammans med offerten eller sammanställningen i webbshopen för att få en tydlig bild av försäkringens omfattning. Läs igenom och spara förköpsinformationen.
Vilket villkor är aktuellt för mig?
Den senaste versionen av villkoren för respektive försäkring gäller för dig som har köpt en försäkring, tackat ja till en offert eller förnyat din försäkring efter det datum som står på framsidan av villkoren. Har din försäkring inte förnyats ännu gäller tidigare års villkor.
Skador regleras alltid enligt det villkor som gäller för avtalsperioden då skadan inträffade.
Självrisker för fritidshusförsäkring
Grundsjälvrisk
1 800 kronor
Du kan välja att ha en högre självrisk för att få ett lägre pris på försäkringen. För vissa typer av skador kan det vara en förhöjd självrisk eller en viss procent av skadebeloppet som gäller.
I ditt försäkringsbrev står det vilken grundsjälvrisk du valt. I försäkringsvillkoret står det i vilka situationer annan självrisk än grundsjälvrisken gäller.
Läckage (vattenskada)
4 000 kronor. För badrum som är äldre än 20 år är självrisken 10 000 kronor.
Översvämning och markrörelser
Vid skada på byggnad och tomtmark är självrisken 4 000 kronor.
Rättsskydd
För rättsskydd är självrisken 20 % av kostnaden, men lägst den självrisk som i övrigt gäller för försäkringen.
Hushållsmaskiner, installationer, glas och sanitet
Vid skada orsakad av frysning är självrisken 10 % av skadekostnaden. Dock lägst 4 000 kronor och högst 10 000 kronor.
Skadedjur
Vid sanering av bostadsohyra och husbock betalar du ingen självrisk.
Valbar tilläggsförsäkring
Uthyrningsförsäkring
När du vill hyra ut huset
Frågor och svar
Vanliga frågor om fritidshusförsäkringen
Bör jag stänga av värme och vatten i fritidshuset under vintern?
Det kan vara lockande att stänga av eller sänka värmen för att spara pengar och energi under vintern, men vi rekommenderar att du håller huset med en grundvärme på 15 - 16 °C. Slår du av värmen helt i ett välisolerat hus, riskerar du mögelskador.
Däremot är det bra att stänga av vatten och se till att rensa och frostskydda bland annat golvbrunnar och vattenlås. Vi räknar med att ungefär hälften av alla skador på fritidshus inträffar under vintern och de allra flesta beror på läckande eller sönderfrusna vattenledningar.
Tips inför vintern
Vi har samlat smarta tips på hur du får ditt fritidshus att må bra under vintern, så att allt är i sin ordning när du öppnar upp det igen på våren.
Att hyra ut sommarstugan när du själv inte kan använda den är ett sätt att få extra inkomster. Fritidshusförsäkringen gäller på samma sätt som när du själv är där, men inte om hyresgästen stjäl dina saker. Du kan lägga till uthyrningsförsäkring för att få ett bättre försäkringsskydd.
Gäller fritidshusförsäkringen för flera ägare?
Ja, försäkringen kan gälla för flera ägare. Om du äger fritidshuset med någon annan, till exempel dina syskon eller vänner, gäller fritidshusförsäkringen även för dem. Försäkringen gäller då för skador på byggnaden/byggnaderna. Du behöver inte namnge de andra ägarna för att försäkringen ska gälla för dem.
Om du har valt att försäkra möbler och andra saker som förvaras i fritidshuset gäller den delen i försäkringen endast för dina och dina närmaste familjemedlemmars tillhörigheter.
Gäller försäkringen för andra byggnader på tomten?
Fritidshusförsäkringen gäller för de byggnader som står med i försäkringsbrevet. Uthus, växthus, garage, friggebod och attefallshus är exempel på vanliga byggnader på fritidhustomten. För att försäkringen ska gälla även dem behöver du meddela oss att de finns och att du vill att de ska ingå i försäkringen.
Ring oss på 0771-655 655 om någon byggnad saknas i försäkringsbrevet.
Kan jag ha försäkring endast för byggnaderna?
Ja, i fritidshusförsäkringen väljer du om du vill försäkra endast byggnaderna på tomten. Om du inte förvarar några ägodelar i fritidshuset eller om du inte vill ha ersättning för de möbler och annat lösöre som alltid står där, kan du välja bort försäkring för sakerna (lösöret).
Tänk på att exempelvis robotgräsklippare och annan trädgårdsutrustning räknas som lösöre. Om åskan slår ut robotgräsklipparen kan du inte få ersättning om du valt att endast försäkra byggnaderna.
Gäller fritidshusförsäkringen för solcellspaneler?
Fritidshusförsäkringen gäller för den solcellsanläggning som du har monterad på hustaket eller på tomten för att förse fastigheten med el. Vid en skada ersätts anläggning enligt de villkor som gäller för installation av elektricitet. Du behöver inte meddela oss att du installerar solceller.
Solcellerna är även omfattade av Otursskyddet upp till 200 000 kronor. Otursskyddet får du när du väljer Stor Fritidshusförsäkring
Robotgräsklipparen räknas som lös egendom och ingår i fritidshusförsäkringen om du valt att lägga till försäkring för personlig egendom.
Om din försäkring inkluderar saker kan du få ersättning för skador på robotgräsklipparen.
För skador som uppstått vid åska och blixtnedslag.
Vid skyfall och översvämning
Försäkringen gäller inte för robotgräsklipparen om den är placerad utomhus. Förvaras den inomhus och vatten tränger in i huset eller förrådet där roboten förvaras gäller däremot försäkringen.
Vid stöld
Eftersom robotgräsklipparen inte är fastlåst kan du inte få ersättning om gräsklipparen blir stulen. Om du har Stor hemförsäkring eller hemförsäkring Extra kan du få ersättning genom hemförsäkringen istället.
Plötsliga oförutsedda händelser
Utöver blixtnedslag är andra vanliga skadehändelse att man tappar den eller råkat köra på den med bilen. Det förekommer också att älgar skräms av robotgräsklipparen och stampar sönder den. Om något av detta händer kan du få ersättning genom hemförsäkring om du har omfattningen Stor eller Extra.
Behöver jag försäkra växthuset?
Ja, om du vill ha ersättning för skador på växthuset behöver du lägga till det som en övrig byggnad i din fritidshusförsäkring. Växthus ingår inte automatiskt i fritidshusförsäkringen.
Skador som uppkommit på grund av storm, hagel eller jordskalv täcks upp till 25 000 kronor om du har Stor Fritidshusförsäkring