Så mår fritidshuset bäst under vintern
Visste du att hur du stänger fritidshuset på hösten kan göra skillnad för hur huset klarar vintern? Här får du tips om hur du stänger för att kunna öppna ett oskadat sommarhus på våren.
Visste du att hur du stänger fritidshuset på hösten kan göra skillnad för hur huset klarar vintern? Här får du tips om hur du stänger för att kunna öppna ett oskadat sommarhus på våren.
Varje år drabbas många fritidshusägare av skador som orsakats av att vattenledningar frusit sönder. Det blir vattenskador som tar tid att åtgärda och under tiden kan fritidshuset inte användas som man tänkt sig.
På grund av de höga elpriserna är det många som funderar på att sänka värmen mer än vanligt. Eller till och med stänga av värmen helt. Det är inte riskfritt. 15-16 grader är rekommenderad grundvärme. Detta för att värmen ska nå ut i hela huset samt räcka till vid köldknäppar. Om du har luft- eller luftvärmepump bör du ta reda på vilken den lägsta temperatur ska vara för att pumpen ska fungera.
Även om du har värmen på är det viktigt att stänga av vattnet. Om det blir strömavbrott när det är kallt utomhus tar det inte lång stund innan vattenledningarna fryser.
Hela takpannor och rensade hängrännor är ett sätt att minska risken för fukt- och vattenskador. Det är bra om dessa även tittas till någon gång under vinterhalvåret, särskilt efter storm och kraftigt snöfall.
Många fritidshusägare oroar sig för inbrott under tiden huset är vinterstängt. Här är tre tips för att minska risken för ovälkommet besök.
Grannsamverkan är ett annat sätt att hjälpa varandra att ha koll på huset. Så fungerar Grannsamverkan
Fritidshus som ligger långt från ordinarie bostadsort kan vara svåra att titta till regelbundet. Ett sätt att få koll är att ha övervakningskamera. Det finns sådana som fungerar utan WiFi.
I Säkerhetsbutiken hittar du både guidning och olika kameralösningar.
Söndergnagda kablar och elledningar av möss och andra gnagare är en av de vanligaste orsakerna till brand. Ett tips är att dra ut strömkabeln till all elektronik som inte används.
Om du har problem med råttor och möss kan du få du hjälp med saneringen. Det kostar inget extra och du betalar ingen självrisk. Kontakta Anticimex direkt för att få hjälp.
Försäkringen gäller om vatten oberäknat strömmar ut från ledningssystem och exempelvis luftvärmepumpen eller diskhon. För att få full ersättning ska du göra allt du kan för att förhindra vattenskador och att ledningssystem och anslutna anordningar inte fryser sönder. Det innebär att du:
För att du ska kunna få ersättning för skador som kan uppstå vid höst- och vinterstormar är vårt tips att du kontrollerar att du har det försäkringsskydd du behöver.
Har du ett växthus, uterum, friggebod eller annan byggnad på tomten ska de finnas med i försäkringsbrevet. De ingår inte automatiskt i fritidhusförsäkringen. Skador på växthus som orsakats av storm, hagel eller snötryck kan ersättas med upp till 25 000 kronor om du har Stor Fritidshusförsäkring.
Gräsklipparen räknas som lösöre och ingår i fritidshusförsäkringen om din försäkring gäller för saker som förvaras i fritidshuset. Här kan du läsa om hur försäkringen gäller för robotgräsklippare.
Pool på tomten har blivit vanligt. Den maskinella utrustningen ingår i grundförsäkringen. Skador på poolen eller utomhusbadet som orsakats av storm, hagel eller snötryck kan ersättas med upp till 100 000 kronor om du har Stor Fritidshusförsäkring.
Senast uppdaterad 17 september 2024