Nödavstängning av anläggningar
Vad är risken?
En oplanerad nödavstängning på grund av allvarligt utrustningsfel, pandemi, strejk, upplopp eller andra plötsliga och oförutsedda händelser kan inträffa när du som minst anar det. Det finns aldrig en bra tidpunkt att tvingas stänga ner en anläggning, men det är viktigt att det finns en beredskapsplan så att situationen kan hanteras på ett kontrollerat sätt.
När produktionsanläggningar, kontorsbyggnader och andra anläggningar står tomma är de utsatta för en förhöjd skaderisk. Dessa skador kan variera från klotter på fasaden till en total förlust av hela anläggningen.
- Personalen är inte närvarande för att upptäcka problem och vidta åtgärder.
- Anläggningar och maskiner stängs ibland av utan att tänka på konsekvenserna.
- Underhåll försummas ofta.
- Byggnaden blir ett enkelt mål för inbrottstjuvar, vandaler och pyromaner.
Så minskar du risken
- Aktivera din beredskapsplan.
- Vid behov kan personal från räddningstjänsten stanna kvar på anläggningen och vara beredda att ingripa om det kan ske utan fara.
- Informera lokala myndigheter (polis, brandkår o.s.v.) att byggnaden står tom.
- Informera andra berörda parter, såsom leverantörer, kunder och försäkringsbolag.
- Planera regelbundna okulära inspektioner för att säkerställa att allt är i sin ordning.
- För protokoll över ändringskontroller, avvikelser o.s.v.
- Se till att alla farliga material bortskaffas eller förvaras på ett säkert sätt.
- Granska varornas livslängd och avlägsna material som kan bli dåliga. Vissa material kan orsaka ytterligare skador och kräva omfattande insatser för att avlägsna om de inte bortskaffas i ett tidigt skede, t.ex. vid mögelangrepp på livsmedel eller andra organiska ämnen.
- Efter ett driftavbrott måste du säkerställa att verksamheten kan återupptas på ett säkert sätt i enlighet med företagets krishanteringsplan, kontinuitetsplan och riktlinjer från utrustningens tillverkare.
Säkerhetssystem
- Eventuella sprinklersystem ska bevaras i funktionsdugligt skick.
- Automatiska branddetekteringssystem ska bevaras i funktionsdugligt skick.
- Inspektioner, tester och underhåll av sprinkler-, branddetekterings- och inbrottsskyddssystem ska fortsätta som vanligt.
- Alla branddörrar ska hållas stängda.
Yttre säkerhet
- Säkra fastighetsgränsen och se till att dörrar och fönster i alla byggnader är stängda och låsta. Installera vid behov fönsterluckor, dörrgaller, lås och barriärer.
- Överväg att anlita ett bevakningsföretag eller utöka befintliga säkerhetsarrangemang.
- Säkerställ att eventuella övervakningskameror och system för inbrottsdetektering fungerar och utöka dem vid behov.
- Se till att den utvändiga belysningen fungerar.
- Avlägsna allt brännbart material inom ett avstånd av 6 meter från alla byggnader.
Nyttigheter och installationer
- Behåll byggnaden uppvärmd för att undvika frostskador. Överväg om installationer, inklusive el, gas, vatten, tryckluft och VVS, måste isoleras. Isolera vid behov, men endast efter noggrant övervägande.
- Stäng av all utrustning som inte är nödvändig. Kom ihåg att stänga av och dra ut sladden till mindre apparater som inte används, såsom instrument, värmefläktar, batteriladdare och kaffebryggare.
- Överväg att övervaka värmepannor och annan utrustning som måste behållas i drift.
- Kontrollera att alla gasanslutningar och gasflaskor som inte är nödvändiga är avstängda.
- Verksamhet som förlitar sig på externa kraftkällor ska stängas ned under ordnade former och enligt fastställda rutiner.
- Viss utrustning, t.ex. större motorer, generatorer och öppna transformatorer, kan vara känslig för långa avbrott och behöva skyddas mot fukt. Sådan utrustning har vanligen inbyggda värmeanordningar och kan därför behöva hållas påslagen under hela avbrottsperioden. Stora bommar och valsar i pappersmaskiner, lager och annan roterande utrustning måste regelbundet vridas eller manövreras för att undvika avfettning av roterande metalldelar och/eller böjning på grund av egenvikten. Kontakta utrustningens tillverkare för information om de bästa underhållsmetoderna.