Våra projekt

Vi genomför och deltar ständigt i projekt som syftar till att öka trafiksäkerhet – och hållbarhet!
Här hittar ni information om ett urval av dessa. I en del av våra projekt samarbetar vi med partners i samhället, akademin och inom industrin

In English

PAV – Ifs People Around the Vehicle krock databas

Omfattande information om olyckor mellan bil och fotgängare samt bil och cyklist för kalenderår 2005 och framåt samlas in och analyseras. Statistisk data finns tillgängligt för olika analysuppgifter.

  • If har samlat in data om olyckor mellan bilar och fotgängare/cyklister sedan 2010, och datainsamlingsmetoderna utvecklas kontinuerligt. Idag inkluderar de alla typer av personer i närheten av alla slags motorfordon. Data om händelseförloppet före, under och efter en olycka finns tillgängligt, liksom information om kollisionszoner, mänskliga skador, den omgivande infrastrukturen samt väder-, ljus- och vägförhållanden.
  • Databasen är unik i sitt urval och omfattning, eftersom den innehåller olyckor som ofta inte registreras i exempelvis nationella olycksdatabaser. Uppgifterna samlas in genom att analysera information som dokumenterats i försäkringssystem.
  • Hittills innehåller PAV över 5400 fall.

En undersökning: cyklisters och bilisters perspektiv

Syftet med denna studie var att undersöka cyklisters och bilisters upplevelser av landsvägskörning och omkörningsmanövrar, med målet att bidra till ökad kunskap för att förbättra situationen för hållbara, aktiva transporter.

Praktiska tillämpningar inkluderar förändringar i regelverk, informationskampanjer, utformning av förarstödsystem samt utveckling av lämpliga algoritmer för körsystem i framtida automatiserade fordon. Att välja cykling ligger i linje med trafikplaneringens mål om hållbarhet, tillgänglighet för alla och folkhälsa.

Läs rapporten (på engelska)

Pressrelease på If.se: Stor otrygghet i trafiken bland cyklister

Presentation från Transportforum 2025 (1,04 MB)

Exempel på gemensamma projekt med partners i samhället, akademin och näringslivet för ökad trafiksäkerhet:

Säkerhetsprestanda för automatiserad körning

Att i efterhand utvärdera säkerhetseffekten av ett automatiserat körsystem (ADS) är ett nytt forskningsområde inom trafiksäkerhet. Det finns inga etablerade bästa metoder på detta område, vilket gör tolkningen av resultat svår.

En arbetsgrupp bestående av trafiksäkerhetsexperter har bildats för att nå enighet kring metodval och tolkningar av studier som bedömer säkerheten hos ADS.

RAVE (Retrospective Automated Vehicle Evaluation)-checklistan innehåller 15 rekommendationer för att genomföra och utvärdera retrospektiva jämförelser av ADS-prestanda.

Läs rapporten här (på engelska)

I ISO-projektet “ISO/PWI TS 25536, Retrospective safety performance assessment for Automated Driving Systems” är vi med och vidareutvecklar och standardiserar metodiken.

Cykling på landsvägar – barriärfri cykling

Projektets mål är att skapa förståelse för de komplexa interaktioner som uppstår mellan fordon och cyklister på vägar. Arbetet inkluderar identifiering av hinder och möjliga åtgärder, GIS-baserad analys samt tester i en cykelsimulator som möjliggör realistisk cykling.

Läs mer om projektet här.

Här kommer du åt projektrapporten

VERDAS

Projektets mål är att bidra till förbättrad trafiksäkerhet genom att utveckla fysiska och virtuella verifieringsmetoder.

If bidrar med statistisk analys av olyckor i PAV, fördjupad analys av olyckor från PAV samt, tillsammans med Viscando, kompletterande videodata från övergångsställen.

Läs mer om projektet här (på engelska)

How we roll – cykelsimulator på rull

Målet med detta projekt var att utveckla en plattform som ger en så verklighetstrogen cykelupplevelse som möjligt. Den nya cykelsimulatorn skiljer sig från alla andra simulatorer genom att vara baserad på fria rullar, till skillnad från tidigare versioner som hade en fast rulle.

Läs mer om VTI:s nya cykelsimulator på rull (öppnas i ny flik)

MICA2

Resultaten från MICA2 möjliggjorde inte bara nya säkerhetssystem, utan bidrog också till utvecklingen av experimentella protokoll inom Euro NCAP och främjandet av en säker interaktion mellan automatiserade fordon och cyklister.

Video som sammanfattar projektet (på engelska, öppnas i ny flik)
Teknisk projektrapport (på engelska, öppnas i ny flik)

ProSafe

Fallolyckor är ett allvarligt och ofta underskattat problem, särskilt för äldre och kvinnor. I Sverige utgör fall nästan 94 % av alla olyckor med fotgängare i trafikmiljöer, vilket kan få långvariga och kostsamma konsekvenser för både individen och samhället.

Fotgängare med fallskador utgör den största gruppen av trafikrelaterade skador, och nästan hälften av de skadade drabbas av långsiktiga konsekvenser. Var fjärde rapporterad fallolycka i trafiken leder till en funktionsnedsättande skada, där höftfrakturer och skallskador är bland de allvarligaste följderna.

Tragiskt nog avlider ungefär en av tre patienter med höftfraktur inom ett år efter skadan. Att hantera detta problem är avgörande för att förbättra rörlighet och folkhälsa samt minska den samhälleliga belastningen orsakad av dessa skador.

Läs om projektet (öppnas i ny flik)

Landsvägscykling i fokus

Detta projekt syftade till att beskriva konflikter mellan bilister och aktiva trafikanter på landsvägar i en svensk kontext genom analys av olycksstatistik.

En viktig del av projektet var utvecklingen av en logger som ger detaljerade mätningar av omkörningar och möten. I framtiden kan denna användas för att kvantifiera situationer som inte resulterar i en (dokumenterad) kollision. På så sätt kan kollisioner sättas i relation till faktorer som vägtyp, hastighetsgräns och genomsnittlig trafikmängd per dygn.

Metodiken planeras att användas i framtida projekt för att förbättra förutsättningarna för aktivt resande på landsvägar.

Läs rapporten på engelska här (öppnas i ny flik)

Volvia – Volvo Cars trafikolycksdata

Volvia, som ingår i If, har sedan slutet av 1960-talet samarbetat med Volvo Cars Haverikommision. I dessa rapporter kan du läsa om Volvo Cars forskning baserad på detta samarbete.Du kan läsa rapporterna via länken nedan. Rapporterna är på engelska.

Vi bidrar kontinuerligt genom att delta i olika arbetsgrupper, samarbeten och expertforum inom trafiksäkerhet:

ISO/SIS

If deltar i standardutveckling för att få kunskap om framtida marknadskrav och riktlinjer för våra processer. Att engagera sig i standardisering är en investering i kunskap och konkurrenskraft, och vi är en del av två kommittéer med projekt som rör trafiksäkerhet.

  • SIS/TK 517 Elektriska och hybrida fordon
    De huvudsakliga frågorna rör elsäkerhet vid användning och vid kollision, säkerhet i batterisystem, laddningsrelaterade frågor samt mätmetoder för prestanda och emissioner.
  • ISO/TC 22/SC 36/WG 7 Traffic accident analysis methodology
    • Olycksdatainsamling och analys inklusive klassificeringar och terminologi, samt riktlinjer för användning av mått på krockvåld, tolkning av krockpulsdata och metoder för bedömning av fordonssäkerhetssystems effektivitet.
    • AACN: algoritmer och parametrar för klassificering av skaderisk.
    • Information för räddningsinsatser

Gemensam aktionsplan för säker vägtrafik

I aktionsplanen för perioden 2022–2025 beskriver 33 aktörer (statliga myndigheter, kommuner, regioner, ideella organisationer, branschorganisationer, försäkringsbolag och forskningscentra) sina ambitioner att bidra till en säker vägtrafik.

Trafikverket: Gemensam aktionsplan för säker vägtrafik (öppnas i ny flik)

Ifs åtgärder:

  • 114. If bidrar med fakta- och informationsmaterial om barn och cykling till skolor, föräldrar, kommuner och till arbetet med Cykelvänlig skola. Där ingår alltid råd och tips, och särskilt poängteras vikten av att använda cykelhjälm.
  • 148. If utvärderar effekten av ADAS för oskyddade trafikanter och sprider information om resultaten till konsumenter, myndigheter, lagstiftare, utvecklare av systemen och fordonstillverkare.
  • 149. If genomför forskning för att kartlägga hur, när och var cykelolyckor i kollision med personbil sker, och studerar påverkande faktorer samt konsekvenserna av dessa olyckor.
  • 165. If tillhandahåller reflexer till proaktiva grupper som efterfrågar detta samt jobbar aktivt med kommunikation och kampanjer för att öka kunskap, medvetenhet och användande av reflexer och för att understryka vikten av synlighet.
  • 202. If uppdaterar regelbundet sina tjänstebilar för att säkerställa att de är moderna och miljövänliga och har den senaste säkerhetstekniken. If har krav i sin bilpolicy på att däcken ska ha minst 3 mm mönsterdjup.
  • 220. If hyr förmånligt ut bilbarnstolar som har högsta säkerhetsklass. Uthyrningen är anpassad så att man successivt får tillgång till lämpligt skyddssystem, det vill säga att när barnet vuxit ur ett skyddssystem byter man till nästa.
  • 221. Volvia (del av If) genomför årligen Barnsäkerhetens dag för att lyfta vikten av att barn åker i bakåtvända bilbarnstolar upp till minst 4–5 års ålder. På deltagande förskolor arrangeras bland annat en så kallad baklängesmarsch.
  • 222. Volvia (del av If) genomför årligen en undersökning bland 1 000 svenska småbarnsföräldrar med barn i åldern 0–10 år. Den berör föräldrars vanor, beteenden och kunskap om barnsäkerhet i bil. Resultatet presenteras i en rapport och används för att informera om kunskapsläget, lagkraven och de rekommendationer som finns.

SAFER

SAFER Vehicle and Traffic Safety Centre at Chalmers är en samarbetsplattform för forskning och kunskapsutbyte med partners från samhälle, akademi och industri. Det övergripande målet är att samla in och dela kunskap för att bidra till en säkrare vägtransportmiljö. If har varit en SAFER partner sedan 2010.

Läs mer om SAFER här (på engelska)

Säkerhet för alternativa drivlinor

Detta forum fokuserar på att förbättra säkerheten för alternativa drivlinor, särskilt för el-, gas- och vätgasdrivna fordon.

Genom att hantera en rad behov och utmaningar, såsom olycksrespons, lagring, brandsläckning och säkerhet under transport, är det övergripande målet att öka säkerheten för både räddningspersonal och allmänheten.