Det här varnar skadedjuren om i ditt hem
Sommar och värme brukar innebära en hel del utmaningar med skadedjur och småkryp. Men vilka kryp du stöter på i ditt hem kan också säga mycket om ditt inomhusklimat. Här är de bästa tipsen för att hålla de ovälkomna gästerna borta och förhindra andra problem i huset.
Ifs partner Anticimex lägger mycket av sin tid på att hantera bland annat råttor, möss och vägglöss. Men det finns också mycket husägare själva kan göra själva för att minska risken för skadedjur.
– Det är väldigt viktigt att förebygga olika problem som kan uppstå i ett hus. Småkryp vill man ogärna ha i sitt hem, som till exempel silverfiskar, men de kan faktiskt också berätta något viktigt om inomhusklimatet i hemmet och vad som måste åtgärdas. En av de vanligaste orsakerna till skadedjur är att det är för fuktigt inomhus, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
På sommaren bör luftfuktigheten vara under 60–65 procent, och på vintern bör luftfuktigheten vara under 40–45 procent. Du mäter luftfuktigheten med en fuktmätare, en hygrometer. Är det för fuktigt i hemmet behöver du göra något åt ventilationen.
Vanliga skadedjur under sommaren
Under våren och sommaren är det många kunder som har problem med svartmyror och senare under sommaren getingar.
– Det finns mycket husägare själva kan göra för att minska risken för problem med getingar senare på sommaren. Sätt insektsnät för ventilationsgaller och täpp igen kvisthål och andra infartsvägar på huset. Genom att getingsäkra runt huset bygger getingarna istället bo någonstans där de inte stör människor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.
Vad indikerar de olika krypen?
Svartmyror
Om du har svartmyror innebär det att det finns matrester och smulor som ligger framme. Töm sophinken, håll efter husdjurens mat och tvätta och skura golv, skåp, bord och bänkar.
Mjölbaggar, plattbaggar och mottfjärilar
Dessa kryp lever på torrvaror som mjöl, gryner och spannmålsprodukter. De föredrar oventilerade, fuktiga miljöer. Dammsug, torka av hyllor och försvara mat och torrvaror i slutna behållare.
Pälsängrar
Har du pälsängrar är det dags att städa garderoben. De söker sig till textilier i garderober där deras larver knaprar hål på kläderna. De lockas av organiskt material, därför bör man börja med att städa och endast förvara rena textilier i garderoberna. Redan angripna kläder och filtar måste tvättas i minst 60 grader eller frysas i minus 18 grader.
Spindlar
Spindlar inomhus vittnar om att det i bostaden finns goda levnadsmöjligheter för smådjur, som spindlarna gärna äter.
Kvalster
Kvalster trivs bäst i varma (20–30 grader) och fuktiga miljöer, och frodas i sängen. Vädra sovrummet och tvätta sängkläderna regelbundet.
Silverfiskar
Silverfiskar trivs med värme och fukt, de dyker oftast upp i badrummet. De kalasar gärna på avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De gillar också produkter med stärkelse som papper och tyg. I badrummet gör de ingen skada, om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada.
Gråsuggor
Gråsuggor skvallrar även de om fukt. De lever av förmultnande växtdelar och trivs bäst i fukt och mörker i och kan föröka sig skämmande snabbt i källare och suterrängvåningar.
Fjärilsmygg
Fjärilsmygg känns igen på sina håriga vingar, och trivs i fukt, vid avlopp och golvbrunnar. De frodas om det finns mycket hår, hud och annat snask i avloppet. Skölj grundligt eller rensa avloppet så kan du slippa dem.
Tips för att slippa skadedjur i sommar
Lämna inte mat framme och töm sopbehållare ofta. Säkerställ att soptunnor utomhus är täta och så rena som möjligt för att inte locka till sig myror, getingar och gnagare. Låt inte heller mat och vatten till husdjur bli stående framme. Få in som rutin att tömma skafferiet innan du åker ut till sommarstugan och vice versa.
Håll rent på golv, i kök och på uteplatsen. Minska risken för en myrinvasion inomhus genom att regelbundet våttorka golv. Glöm inte att torka bordet på uteplatsen efter varje måltid för att hålla getingar och myror borta.
Använd gärna microfibermopp. Den plockar upp nästan allt damm, så även de små äggen från pälsängrar, silverfiskar samt andra malar och skadedjur.
Städa badrummet grundligt. Ta bort och skrubba galler i brunnar och avlopp, många skadedjur livnär sig på hudavlagringar som hamnar där.
Täta runt huset. Förebygg vid platser där getingar gillar att bygga bo genom att sätta insektsnät för ventilationsgaller samt täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset. Täta synliga hål i husgrunden och sätt metallnät över ventiler för att minska risken att möss tar sig in. En mus kan ta sig igenom ett 6–7 mm litet hål. Täta under altandörrar och vid springor så att myror inte tar sig in.
Källa: If och Anticimex