Flest båtmotorer stjäls på hösten
Antalet båtmotorstölder minskar, men fortfarande stjäls det båtmotorer för över 300 miljoner kronor varje år. Det förklaras till stor del av att båtmotorerna blivit dyrare. Förra året anmäldes 1 252 båtmotorstölder i landet. Risken är störst i samband med båtupptagning och flest drabbas i oktober.
Tack vare brottsförebyggande insatser från polisen i samarbete med båtklubbar, försäkringsbolag och marinor har antalet stölder av båtmotorer stadigt minskat de senaste åren. Ökad bevakning och kännedom om hur de kriminella agerar har minskat antalet stölder, men båtmotorstölder är fortfarande ett stort problem för båtägare.
Flest stölder anmäldes till polisen i oktober förra året, 206 stycken.
– Sjösättning och upptagning är högsäsong för tjuvar. Vi vet att det sker stölder både i hamnar och vid egen brygga vid fritidshuset, säger Arvid Böhm, båtförsäkringsexpert hos If.
Varje år stjäls båtar och båtmotorer för över 300 miljoner kronor. Risken att drabbas av båtstölder finns året om men störst är risken i samband med båtupptagning och när båten står på land för vinterförvaring.
Utombordsmotorer blir allt dyrare och snittkostnaden är i dag runt 100 000 kronor. Större modeller kan kosta upp mot 400 000 kronor. De höga beloppen beror på att motorerna utvecklas och blir mer avancerade.
– Tjuvarna är framför allt intresserade av moderna fyrtaktare. Många båtar har även annan dyr elektronisk utrustning ombord. Ett tips är att inte förvara löstagbar elektronik som GPS eller andra värdesaker i båten, säger Arvid Böhm.
Under september, oktober och november 2021 skedde flest stölder, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.
Så minskar du risken för båtstölder
Båtsamverkan är det som visat sig vara mest effektivt, enligt polisen. Kartlägg problembilden lokalt och anpassa åtgärder efter det. Det kan handla om att ställa upp båtarna på ett sätt som gör det svårare att komma åt motorerna osett.
Fyll i ett båtkort med alla uppgifter om din båt, inklusive motornummer och skrovnummer. Se till att rätt uppgifter även finns registrerade hos ditt försäkringsbolag.
Chansen att få tillbaka en stulen båt ökar betydligt om du kan beskriva i detalj hur den ser ut. Ge gärna båten ett tydligt signalement så att du enkelt kan berätta hur den skiljer sig från andra liknande båtar.
Gravera ID-märkning på flera ställen i skrov och motor till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.
Motorlåset gör det lite svårare för tjuven. Det hjälper tyvärr inte alltid men det tar längre tid att få loss motorn och då ökar risken för att åka fast. För att förhindra att hela båten stjäls är det en god idé att låsa fast den med kätting i bryggan. Tänk dock på att fästpunkterna ska vara så starka som möjligt, det hjälper inte om det bara är kättingen och låset som är starka.
Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.
Källa: If