Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Försäkringsexperten: Stor risk för sönderfrusna rör i fritidshuset

04-05-2023, 05:00

En ovanligt kall vinter och höga elpriser tros ha orsakat fler sönderfrysta ledningar än vanligt. Premiärturen till fritidshuset i påsk kan innebära en del otrevliga överraskningar i form av frysskador och läckor.

Klarade vattenledningarna vintern? Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt.

Hälften av alla skador på fritidshus inträffar under vinterhalvåret och majoriteten av dem beror på läckande eller sönderfrusna vattenledningar. Innan vattnet slås på i fritidshuset är det därför extra viktigt att kontrollera att ledningarna har klarat vintern. Försäkringsbolaget If gick i höstas ut med en varning om att inte sänka temperaturen för mycket i vinter, och att behålla en grundvärme på minst 15 grader.

–  Denna vinter blev ovanligt kall tidigt, och i mars har vi sett rekordlåga temperaturer. Det, i kombination med höga elpriser, kan tyvärr ha ökat risken för frysskador i hus som stått tomma. Om vattenrören frusit och spruckit är risken stor att man får en vattenskada i fritidshuset när temperaturen stiger och det börjar töa, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Hittills i år har anmälningarna inte börjat komma in i större utsträckning, men If tror att det är för tidigt på säsongen, som varit ovanligt kall.

– Vi ser redan några fler skador under 2023 jämfört med 2022 men färre än 2021. Vi misstänker att en del skador som inträffat i mars i år inte har upptäckts än och att antalet skador 2023 därför är underskattat, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Risken för fukt och mögel är också betydligt högre om värmen helt är avstängd.

– Vi håller tummarna för en lugn påsk utan vattenskador eller andra överraskningar. Om man har följt alla råd borde man klara sig, säger Jenny Rudslätt.

Så sätter du igång vattnet på ett säkert sätt

• Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vinterstängningen innan du slår på vattnet.

• Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt.

• Kontrollera vattenmätaren när kranarna är stängda. Tickar vattenmätaren är det en indikation på att det läcker vatten någonstans.

• Ta en titt på vattenlås och golvbrunnar för att se att de är hela och täta.

• Stanna kvar i huset och övervaka uppvärmningen för se om det börjar sippra vatten någonstans.

• Det är vanligt och helt normalt om det låter i rören när vattnet slås på. Det beror på att det samlats luft i ledningarna när vattnet varit avstängt.

Källa: If

Läs mer: Frusen vattenledning i fritidshuset – Så tinar du upp rören | If

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Josefin Berglund Belani

Presschef

josefin.berglund.belani@if.se
+46 702701488

Följ oss i sociala medier