Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Hälften av svenskarna bygger på hemmet i sommar

07-01-2021, 05:00

Utöver avkoppling med sol, bad och grillat planerar svenskarna att renovera, bygga om och bygga ut huset eller fritidshuset. Byggprojekt är så pass vanliga att i snitt en av två svenskar har ett byggprojekt på gång under sommarledigheten.

Hälften av alla svenskar (49 procent) satsar på att med egna händer förbättra hemmet i sommar enligt en undersökning från If. Och 23 procent, nästan en av fyra personer, anlitar en hantverkare för att renovera eller bygga ut i stället.

Enligt en tidigare undersökning från If är ett par av de vanligaste projekten under sommaren att bygga en veranda, måla om huset, och renovera fönster. Men just under coronaperioden kan det vara lite svårare att lyckas enligt tidsplan.

– Det är många som gör om hemmen nu, särskilt under sommarledigheten. Man ska vara observant på att det råder leveransförseningar av material under pandemitider, och även hantverkarna är kraftigt anlitade. Det bör man ta höjd för och vara ute i god tid. När det gäller bygglov kan även ovanligt långa handläggningstider förekomma, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Ekonomiska förutsättningar

Enligt Ifs undersökning har närmare 18 procent av respondenterna fått en bättre ekonomin under pandemin. Minskat pendlande och resande har gjort att det finns mer pengar kvar i plånboken för en del.

Och när det gäller frågan om hur mycket människor tänker att de ska renovera svarar 36 procent av respondenterna i undersökningen att de planerar att renovera “lite mer” eller “mycket mer” än de gjorde innan coronapandemin. Den stora majoriteten, 41 procent, kommer dock renovera i samma grad som före pandemin.

För att lyckas väl med hemmaprojektet gäller det att planera.

– Att se över bygglov, avtal och försäkringar är kanske inte lika roligt som materialval, snickrande och inredning, men det är viktiga saker att tänka på innan man sätter igång, säger Jenny Rudslätt.

Och fortsätter:

– Om en skada inträffar där jobbet inte är ”utfört fackmannamässigt” finns risk för att inte få ersättning från försäkringen. Det gäller därför att vara noga med att följa instruktioner och ritningar. Jobb som rör el bör alltid utföras av en fackman, säger Jenny Rudslätt.

Och det gäller att vara försiktig också. Cirka 27 000 personer skadar sig i gör-det-själv-olyckor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Omkring 86 procent av de som skadas är män, och medelålders. Gemensamt bland både män och kvinnor är att man klämmer, skär eller sticker sig. Att falla från stegen hör också till vanligheterna.

– Även trädfällning innebär en fara om man gör det på egen hand. Det sker många fall- och motorsågsolyckor i samband med trädfällning, och det är farligt att underskatta fallhastigheten i träden som fälls, säger Jenny Rudslätt.

När kunskapsnivån eller tiden helt enkelt inte räcker till är det välbehövligt med proffshjälp.  

Tänk på det här när du anlitar en hantverkare:

Anlita en behörig firma om du inte själv kan utföra arbeten enligt rådande branschregler.

– Glöm inte att meddela ditt försäkringsbolag om du byggt ut befintligt hus eller adderat byggnad på tomten. Det behövs inte adderas nya byggnader i försäkringen förrän de är på plats men vi rekommenderar att man kontaktar försäkringsbolaget på förhand för att bena ut eventuella risker eller fördelar med att ha försäkring under byggnadstiden, säger Jenny Rudslätt.

Tänk på detta om du anlitar en firma:  

• Vänd dig till flera hantverkare och be om skriftliga offerter som du kan jämföra, syna dem noga. En del lämnar pris för allt arbete – andra tar inte med allt och kan därför lämna en offert som verkar billigare. Fråga om det tillkommer något och kontrollera att moms ingår.  

• Be att få ett avtal som båda undertecknar där pris, omfattning och tidsplan är noga specificerat. Kontrollera vad som gäller för eventuella tilläggsarbeten och vem som står för material, el, resor och städning med mera.  

• Se till att firman har F-skattsedel, direkt eller via Skatteverket.  

• Kontakta Kronofogden för att ta reda på om företaget har skulder och om det har gått i konkurs tidigare. För detta behövs hantverkarens person- eller organisationsnummer.  

• Kontrollera att hantverkaren inte finns med på Råd & Röns ”Svarta listan” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.  

• Fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag om du undrar hur hem-, villa- och fritidshusförsäkringen gäller vid renovering. Fråga om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be att få se intyg för att vara helt säker. Det gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.

Du som har Villa- eller Fritidshusförsäkring hos If och planerar att bygga ut, bygga om eller renovera kan alltid kontakta Ifs byggrådgivning för hjälp och råd via telefon. Tjänsten har öppet vardagar 07-18 och är gratis.

Planerar du att renovera mer i år än du gjorde före pandemin?

Ja, mycket mer

10 %

Ja, lite mer

26 %

Samma som tidigare år

41 %

Nej, mindre

9 %

Jag renoverar aldrig

15 %

Har du planer på att renovera i sommar? Kommer du att göra något av följande:

Renovera - själv

39 %

Renovera - anlita hantverkare

18 %

Bygga om eller bygga ut - själv

10 %

Bygga om eller ut - anlita hantverkare

5 %

Projekt i trädgården

31 %

Har inga bygg-/renoveringsprojekt

14 %

Jag har ingen bostad eller stuga som jag kan renovera

10 %

Annat

0,1 %

Inget ovanstående

14 %

Har din ekonomi påverkats av pandemin?

Ja, till det bättre

18 %

Ja, till det sämre

24 %

Nej

58 %

Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 508 respondenter från ett flertal onlinepaneler 4-7 juni 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Josefin Berglund Belani

Presschef

josefin.berglund.belani@if.se
+46 702701488

Följ oss i sociala medier