Nordea och If gör hjärtstartare tillgängliga dygnet runt
I mer än varannan tätort i Sverige finns inte en enda tillgänglig hjärtstartare på vardagskvällar, visar en tidigare genomgång från If. Nu gör Nordea och If en gemensam insats genom att flytta ut flera hjärtstartare på lokala Nordeakontor.
Plötsligt hjärtstopp är det mest livshotande medicinska tillstånd någon kan drabbas av. Med hjälp av en hjärtstartare kan ett hjärta sättas igång med elektriska impulser – men det är bråttom. Därför är det ett stort problem att mer än hälften av alla tätorter saknar en hjärtstartare på kväller och helger.
Insikten om att många hjärtstartare är inlåsta på arbetsplatser och otillgängliga efter arbetstid satte igång ett engagemang hos Nordea.
– Vi på Nordea har bestämt oss för att bidra till att fler hjärtstartare ska vara tillgängliga dygnet runt. Genom att flytta ut Nordeas hjärtstartare vid flera kontor runt om i landet är vi övertygade om att vi kan göra skillnad på riktigt, säger Per Långsved, Sverigechef på Nordea.
If, som är en nära partner till Nordea, har ett pågående engagemang i hjärtfrågan genom projektet ”Hjärtsäkrat grannskap”, för att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden och i samhället. Nu stärks engagemanget ytterligare genom samarbetet med Nordea som kommer att leda till ännu fler hjärtstartare som kan rädda liv.
– Vi är väldigt glada att ha kunnat inspirera och stötta Nordea att ta det här steget. Genom att även företag bidrar till fler tillgängliga hjärtstartare minskar vi de vita fläckarna i hjärtstartarregistret, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Var finns din närmaste hjärtstartare? Sök här (Har du hjärtstartaren på rätta stället?): Hjärtsäkra ditt grannskap – Fler hjärtstartare i bostadsområden | If
På dessa orter kommer Nordea att flytta ut sina hjärtstartare och registrera dem som tillgängliga dygnet runt:
Alingsås
Falun
Göteborg - Västra Hamngatan
Halmstad
Huddinge
Kalmar
Karlstad
Linköping
Luleå
Partille
Sisjön
Skellefteå
Sollentuna
Södermalm
Trollhättan
Uddevalla
Uppsala Kungspassagen
Läs mer om bristen på hjärtstartare: Varannan tätort saknar hjärtstartare kvällstid (if.se)
Fakta om hjärtstartare och hjärtstartarregistret:
I dag finns det för få lättillgängliga hjärtstartare i Sverige. Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och i de fall där hjärt-lungräddning påbörjas överlever endast 1 av 10 personer. Forskning har visat att om en hjärtstartare används omedelbart kan så många som 7 av 10 överleva.
En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av klisterelektroder, så analyseras hjärtrytmen automatiskt. Om en strömstöt rekommenderas, måste du själv trycka på den blinkande knappen för att utlösa strömstöten. Se till att ingen rör personen innan du trycker på knappen. Det är inte farligt att ansluta en hjärtstartare till någon som inte har hjärtstopp.
Det är enkelt och säkert att använda en hjärtstartare. Alla får använda en hjärtstartare om det skulle behövas för att rädda liv, även om man saknar utbildning. HLR-rådet rekommenderar att du går en HLR- eller Första hjälpen utbildning för att kunna använda hjärtstartaren snabbt och effektivt, och för att du ska känna dig trygg och våga ingripa. Det kan vara helt avgörande för den som drabbats av hjärtstopp.
Källa: Sveriges Hjärtstartarregister
Ytterligare information, vänligen kontakta:
Ifs presstjänst, press@if.se, 08 410 023 03
Hugo Laigar, presskommunikatör Nordea, hugo.laigar@nordea.com