Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Ny vardag för många husdjur när kontoren öppnar upp

09-29-2021, 05:00

I dag, den 29 september, tas många coronarestriktioner bort i Sverige och rekommendationen om hemarbete försvinner från flera arbetsplatser. För en del husdjur väntar en ny vardag när hussar och mattar återgår till kontoren.

Vem ser efter hunden om dagarna?

Under corona är det många som har skaffat husdjur. If känner en oro för vad som kommer att hända med alla husdjur när många djurägare återgår till en mer ”normal” arbetsvardag. Försäkringsbolaget vill därför ge några goda råd om hur man som djurägare kan tänka nu när kontoren öppnar upp.

– Tänk igenom och planera var hunden ska vara när du jobbar. Kan den följa med till jobbet eller behöver du hundvakt i form av dagmatte eller daghusse, eller finns det hunddagis? säger Mariah Hohenthal, djurexpert på If.

Det är viktigt att planera i tid och låta hunden träna på att vara ensam innan man återgår till kontoret, om den inte har varit ensam förut. 

– Börja träna redan idag om du inte har gjort det tidigare, det gynnar hundens hälsa. Alla hundar är individer och klarar olika mycket ensamtid beroende på erfarenheter och personlighet. Många hundar mår dåligt av att lämnas ensamma för en längre stund, särskilt efter att ha vant sig vid sällskap under så lång tid som husse eller matte har arbetat hemifrån, säger Mariah Hohenthal.

– Är ni flera personer som bor i hushållet kan det vara bra att vara hemma och jobba växelvis om möjligheten finns. Då kan en av er vara hemma med husdjuret och därmed se till att det får så väl sällskap som stimulans och promenader, tillägger Mariah Hohenthal.

Ett tips är att se möjligheter istället för svårigheter när hunden ska lära sig vara ensam eller tas med till kontoret. Genom att ge hunden rätt förutsättningar så blir vardagen enklare och hälsosammare:

-Att kliva upp tidigt och ge sig ut på en motionsrunda är bra för både hund och ägare och ger båda en bra och hälsosam start på dagen.

-Utfodra hunden på ett mer spännande vis ​genom att låta den söka ​efter maten i lägenheten, huset eller trädgården​. Det finns även spännande tankeleksaker i djuraffärerna som många hundar uppskattar.

-Gå inte alltid samma promenadrutt, hundar gillar att undersöka nya saker.

-Lika viktigt som att aktivera sin hund är att den behöver ett bra ställe att vila på oavsett om den är med på arbetet eller är hemma; se till att hunden har en egen mysig plats med en egen matta eller filt. En radio kan vara trevligt sällskap för hunden om den ska vara ensam en stund.

En vuxen hund inte ska lämnas ensam mer än fem timmar.

– Har du en valp så bör den inte lämnas ensam mer än kortare stunder det första halvåret, säger Mariah Hohenthal.

Att omplacera sitt husdjur borde vara det absolut sista alternativet för ofta finns det lösningar på problemen. Är katten eller hunden missnöjd? Vad beror det på? Ta reda på det och underlätta därmed för er båda, det lönar sig i längden. Man kan till exempel få råd om sitt husdjurs hälsa genom telefontjänsten Djurens vårdguide

– Många ger upp när hunden lämnat valpstadiet och kommer in i tonåren, vilket egentligen är en fantastisk ålder att göra saker tillsammans med sin hund. Anmäl er till en kurs, gör helgutflykter i skog och mark och kolla upp om det finns det några hundklubbar i er närhet. Ofta får ägare inte bara en nöjd hund utan även nya vänner. Har man skaffat ett djur så har man ansvar man för det i flera år och då blir det trevligare för alla om det råder en bra balans, säger Mariah Hohenthal.

Några av de djurhem som If samarbetar med rapporterar om att de har tagit hand om fler djur under senaste året än vad de brukar. Under 2020 omhändertog Djurskyddet Sveriges lokalföreningar över 400 fler katter än under 2019.

Kom ihåg:

  • Valpar bör inte lämnas ensamma längre stunder det första halvåret.
  • En vuxen hund ska inte lämnas ensam mer än fem timmar.
  • Alla hundar trivs inte på hunddagis. Daghusse eller dagmatte kan vara ett alternativ.
  • En katt måste har tillsyn minst två gånger under ett dygn.
  • Du får räkna med att hunden eller katten lever i cirka 10-15 år.
  • Du är enligt lag skyldig att tillgodose kattens och hundens behov av motion, mental stimulans och social kontakt. Att ha djur tar tid men ger massvis tillbaka.

If-kunder som har frågor om sin hund eller katts hälsa kan höra av sig till Djurens vårdguide (0770-117 177).

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Josefin Berglund Belani

Presschef

josefin.berglund.belani@if.se
+46 702701488

Följ oss i sociala medier