Tips vid resa med bil i Europa

Inför en längre bilresa är det bra att förbereda bilen så att den klarar resan. Det är också bra att ta reda på vilka olika regler som gäller i de länder du kommer resa till eller genom. 

Andra EU-länders regler

Det finns gemensamma regler för alla EU-länder, men det finns även skillnader som är bra att känna till.

  • Reflexväst

    Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg. 

  • Varningstriangel

    Varningstriangeln ska finnas lättåtkomlig. Blir du stoppad utan triangel i bilen kan du få böter i vissa länder.
Varningstriangel och reflexväst
Du behöver ha reflexväst och varningstriangel lättåtkomligt i bilen.
  • Miljözoner

    Ta reda på vilka regelverk som gäller för olika miljözoner. Det kan till exempel vara ett krav att du kan visa klistermärke/certifikat för att få köra in i vissa europeiska städer. 

    Regelverk för miljözoner hos urbanaccessregulations.eu

  • Användning av mobiltelefon

    I många länder i Europa är det förbjudet att köra och prata i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare och du riskerar böter om du bryter mot denna regel. 

  • Förbud mot dubbade vinterdäck

    Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck i Tyskland och Polen. Eftersom du oftast åker genom Tyskland när du ska vidare ut i Europa innebär det dubbdäcksförbud. 

    Däckregler i Europa hos Riksförbundet M Sverige

Miljödekal​​ i Tyskland

I flera större städer i Tyskland är det krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad på vindrutan. Det kan ta cirka en vecka att få dekalen så beställ den i god tid. Exempel på företag som säljer miljödekaler är Dekra.

Förbered bilen

Klarar din bil en lång resa? Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder. Det är alltid tråkigt att bli stående vid vägen med en bil som gått sönder. Samma sak gäller såklart för din mc eller husbil.

Brist på hyrbilar i Europa

Det är stor brist på hyrbilar i Europa och det innebär att det kan bli svårt att få tag i en bil om din egen skadas eller går sönder under resan.

Detta kan vara bra att tänka på för att göra det lite smidigare för dig:

  • Packa i resväskor, det gör det enklare om du behöver flyga hem.
  • Ha så lite packning som möjligt om du behöver ta dig vidare med taxi eller buss. 
  • Det är bra att ha luft i resekalendern så att inte hela resplanen faller om du blir kvar på en ort ett tag på grund av att din bil är skadad och det inte går att få tag i en hyrbil.
  • Ha extra utrymme i reskassan för att kunna betala eller lägga ut för eventuella merkostnader som kan uppstå om du inte kan fortsätta resan som planerat. 

Bra att veta innan du reser

Du kan behöva ett grönt kort

Grönt kort är ett bevis på att fordonet är försäkrat i Sverige. Grönt kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av gröna kort-avtalet. Bilar och mc från de anslutna länderna kan fritt köras över gränserna utan att extra försäkringar krävs.

​I vissa länder behöver man ha med sig ett grönt kort. Det kan även vara bra att ha med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter till If.

Läs mer om grönt kort och gör din beställning​

Ta med skadeanmälningsblanketten

Om du krockar med bilen utomlands behöver du fylla i en skadeanmälningsblankett. Den blågula blanketten är enligt internationell standard så det går bra att använda den utanför Sverige. Har du ingen blankett i bilen kan du beställa en av oss. 

Beställ skadeanmälningsblanketten här

Så gäller bilförsäkring utomlands

– Trafiken utomlands är ofta mer aggressiv än vad man är van vid hemma. Det är lätt hänt att bilen får en buckla, och då är det skönt att veta att försäkringen ersätter skadan, säger Johan Granholm, motorspecialist här på If.​​​​

Skador på den egna bilen

En helförsäkring ger ersättning för skador på den egna bilen även om du är skyldig till skadan. Har din bil vagnskadegaranti ger det samma skydd som en helförsäkring. Med tilläggsförsäkringen Hyrbil och vägassistans får du hyra bil i upp till 45 dagar om du råkar ut för en skada som vi ersätter. I Stor bilförsäkring ingår hyrbil.

Så minskar du stöldrisken

Stöld- och inbrottsrisken ökar när du kör bil utomlands. Bilar med utländska skyltar är extra intressanta.

  • När du stannar för ett längre stopp bör allt redan vara undanstoppat i bagageluckan och takboxen.
  • Gör gärna ett kort "plocka-undan-stopp" innan ni parkerar. Det finns ligor som bevakar parkeringsplatser speciellt vid populära utflyktsmål.​
  • I östra Europa måste bilen vara utrustad med en godkänd elektronisk startspärr (immobilizer) och registreringsnumret ingraverat i bilens glasrutor för att stöldförsäkringen ska gälla. 
  • Om du inte redan har registreringsnumret ingraverat i rutorna kan du köpa en bilrutemärkning.

Om du råkar ut för en skada

Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. Ring oss på +46 771 655 655 så hjälper vi dig. 

Tänk på att inte underteckna dokument eller handlingar som du inte förstår.​​

Läs mer om försäkringarna

Bilförsäkring
Mc-försäkring

Om du reser med husbil eller husvagn

A​tt ta husbilen på bilsemester ger stora möjligheter till att resa lite oplanerat. Det finns dock några saker du behöver tar reda på innan ni reser.​ ​​​För att slippa obehagliga överraskningar och dyra böter är det bra att ta reda på vilka regler som gäller när man kör husbil eller tar med husvagnen ut i Europa. Det kan vara regler på färjan, motorvägsavgifter och miljözoner som du ska känna till.

Körkortsregler för husbil
Regler för husbilar

Din försäkring

Husbilsförsäkringen gäller i de länder som är anslutna till det så kallade gröna kortsystemet.
Husvagnen behöver ingen egen trafikförsäkring. Dragbilens försäkring gäller för skador som du orsakar med husvagnen. Försäkringen gäller i de länder som ingår i gröna kortsystemet. Uppge husvagnens registreringsnummer när du beställer grönt kort till bilen.

Här kan du kostnadsfritt beställa grönt kort.

Tips till dig som har med barn på husbils- och husvagnssemester

  • Alltid bra om inredningen passar just din familjs storlek. Barnen kanske sover på olika tider eller har olika utrymmesbehov beroende av ålder. Tänk kreativt!
  • Välj dynor med praktiska färger. Det är svårt att undvika fläckar hur försiktig man än är. Välj gärna ett smutsavvisande tyg, eller behandla det med spray innan ni reser.
  • Köket i husvagnen är farligt för barn, precis som hemma. Var särskilt uppmärksam om du har gaslågor placerade intill rundsittgruppen.

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 17 juni 2022