Sälja bil privat
När du som privatperson säljer din bil till en annan privatperson är det en del att tänka på för att affären ska gå smidigt och att du inte blir lurad.
Innan du säljer bilen
Förberedelser brukar vara A och O och det är inget undantag när det gäller att sälja en bil. Börja i rätt ände så kommer det kännas smidigare.
Värdera din bil
Börja med att ta reda på vad din bil är värd. Kolla annonser på nätet och sök på begagnatpriser. På bilpriser.se kan du få värdering av bilen. Överskatta inte din egen bils värde. Om andra säljare begär 60 000 kr för motsvarande bil är det svårt att få 70 000 kr bara för att du själv tycker att den är välskött. Och tänk på att en bilköpare alltid vill pruta. Se till att ha en marginal nedåt, ett sista slutpris.
Tvätta, städa och putsa upp bilen
Gör en rekonditionering av bilen; dammsug, tvätta och polera om möjligt upp lacken. Kom ihåg att torka rent inne i motorrummet. Det är bra att laga eventuella stenskott på vindrutan. Har du försäkring som gäller för det kan du använda den. Du får givetvis betala självrisken, men det kan det vara värt.
Leta reda på dokument till bilen
Försäljningen går lättare om du förberett dig och har protokoll och fakturor som visar att du har vårdat bilen enligt konstens alla regler. Ett dokument från rostskyddsbehandling kan vara en värdehandling i detta sammanhang.
Dags att annonsera
När du kommit fram till pris, snyggat till bilen och hittat alla dokument är det dags att annonsera. Här är två exempel på sajter som är vanliga att använda:
Vid provkörning – be att få se körkort och åk med.
När du har en köpare
Du som säljare är skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du "mörkar" ett allvarligt fel som du känner till kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet. Uppmuntra köparen att själv undersöka bilen noga. Finns det fel på bilen som köparen borde ha hittat, men som upptäcks först senare, är det köparens ansvar.
Kontrollera köparen
Är köparen den person han/hon utger sig för att vara? Be att få se legitimation. Ägarbytet går inte igenom om uppgifterna är falska, och du står då kvar som ägare till en bil du inte har och skador och parkeringsböter kommer att registreras på dig.
Var med när köparen provkör bilen
Det händer att den som provkör inte kommer tillbaka med bilen, så se till att följa med under provkörningsturen och undvik att bli lurad att gå ur bilen för att titta till något på utsidan av bilen.
Falska bilförmedlare
Det händer att falska bilförmedlare ringer efter att de sett en annons och påstår att de har en köpare till bilen. De kan vara väldigt vältaliga och förtroendeingivande och kan övertala dig som säljare att föra över registreringshandlingarna och de upprättar ett kontrakt om när pengarna ska komma in. Det ser seriöst och lagligt ut, men du som säljar ser aldrig susen av några pengar. Det är därför viktigt med en ordentlig bakgrundskontroll av förmedlare som hör av sig, och lämna aldrig över bilen förrän du fått full betalning - en seriös förmedlare ska kunna tillgodose det.
Skriv ett avtal
Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen om inget annat avtalas. Ni kan skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten.
Använd ett köpekontrakt och skriv in allt ni kommer överens om. Upprätta kontraktet i två exemplar, ett till köparen och ett till säljaren.
Våra råd för säker betalning
- Acceptera endast betalning via Swish – då överförs pengarna direkt och köparen kan inte i efterhand dra tillbaka pengarna. Swish fungerar om beloppet understiger 150 000 kronor.
- Är summan större än 150 000 kronor rekommenderar vi att ni gör upp betalningen hos banken alternativt med bank-/postväxel.
- Undvik kontanter om det handlar om stora summor, vilket det ofta gör vid bilaffärer.
- Acceptera inte betalning via banköverföring på internet. Det förekommer tyvärr bedrägerier med falsk identitet och att köparen avbryter banköverföringen strax efter köpet. Köparen har åkt iväg med bilen och du kan inte få tag på honom eller henne på grund av den falska identiteten.
Senast uppdaterad 12 oktober 2020