Bra att veta om du ska ställa av bilen

Det är enkelt att ställa av bilen

När du vill ställa av bilen kontaktar du Transportstyrelsen. Du kan ställa av bilen på tre olika sätt:

Tänk på att du inte kan ställa av bilen bakåt i tiden, avställningen gäller från och med den dag då en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen.

Försäkring när bilen är avställd

Risken att få en skada på bilen upphör inte bara för att du ställer av bilen.

  • Därför får du som har bilförsäkring med omfattningen Stor Bilförsäkring, halv- eller helförsäkring eller TrafikXtra hos oss automatiskt en avställningsförsäkring. Du behöver inte kontakta oss.
  • Avställningsförsäkringen gäller vid stöld, brand och skador på plåten och lacken om den blir påkörd, något välter på den eller om den blir utsatt för skadegörelse.
  • Eftersom priset på en avställningsförsäkring är lägre än för en halv- eller helförsäkring kan du få tillbaka mellanskillnaden.
  • Om du endast har en trafikförsäkring för din bil avslutas försäkringen automatiskt under tiden bilen är avställd. 
Man rattar sommarbilen.
Sommarbilar ställs vanligen av under vinterhalvåret.

Med avställningsförsäkring blir det enklare vid påställning

Med avställningsförsäkring blir det enklare när du vill ställa på bilen. Då behöver du bara anmäla det till Transportstyrelsen och vi ändrar automatiskt din bilförsäkring så att du får tillbaka samma omfattning som du hade innan du ställde av bilen.

Pengarna tillbaka när du ställer av bilen

Du kan få tillbaka pengar både för fordonsskatt och för bilförsäkringen. Hur mycket det kan bli beror på när i månaden du ställer av bilen.

Återbetalning av bilförsäkringen

Om du ska få tillbaka pengar när du har ställt av bilen meddelar vi dig och du kan se informationen på Mina sidor.

Återbetalning av fordonsskatt

Fordonsskatt tas ut månadsvis om skatten inte överstiger 4 800 kronor för ett år. Det betyder att den skatt som återbetalas omfattar alla hela kvarvarande månader. Om fordonet ställs av i samband med ett månadsskifte, är det viktigt att anmälan har kommit till Transportstyrelsen senast den första dagen i månaden. Om anmälan kommer in senare så tas skatt ut för hela den månaden.

När ett fordon har en årsskatt på minst 4 800 kronor per år gäller andra regler och skatten återbetalas från dagen då avställningen registrerats. Men om du ställer på fordonet igen inom 15 dygn, måste du betala skatt från och med avställningsdagen i stället för påställningsdagen.

Om det finns fordonsskatt att få tillbaka betalas den till den person som är registrerad ägare till bilen vid den tidpunkt då bilen ställs av. Belopp under 50 kronor betalas inte tillbaka.

För mer utförlig information om fordonsskatt kan du läsa mer hos Transportstyrelsen.

Relaterade sidor

Senast uppdaterad 29 februari 2024