5 vårtips till hästägare
Våren är en härlig årstid, gräset blir grönare och solen värmer allt mer. Här har vi samlat några tips och råd för att du och din häst ska få en frisk och skadefri vår.
Våren är en härlig årstid, gräset blir grönare och solen värmer allt mer. Här har vi samlat några tips och råd för att du och din häst ska få en frisk och skadefri vår.
Det nya gröna och färska gräset som kommer på våren är rikt på protein och socker och skiljer sig mycket från det vanliga fodret som hästen ätit under vintern. Se till att vänja hästen succesivt vid gräset så att deras mage hinner anpassa sig. Hästar äter lätt för fort och för mycket av det goda gräset och det gör att risken för både diarré, kolik och fång ökar.
– Ett tips är att avgränsa hagen så att tillgången till gräset begränsas, säger Lisette Sjögren, djurexpert hos oss på If.
Det är svårt att undvika leriga och blöta hagar både på hösten och våren. Hästens hovar mår inte bra av att stå i blöt lera hela dagarna så se till att spola av och torka benen och hovarna när ni kommer in för att undvika mugg.
Ibland kan hästarna ha svårt att gå i leran och du kan använda boots för att undvika balltramp. Då är det extra viktigt att spola av benen och hovarna eftersom det kommer ofta kommer in grus och sand innanför bootsen som lätt orsakar infekterade skavsår och mugg.
Det är roligt för både häst och ägare när våren kommer men tränar ni för hårt är risken stor att hästen skadar sig. Öka träningen succesivt för att undvika skador, framförallt om vintern varit extra lugn med mycket vila.
För att staketen i hagarna ska vara säkra är det viktigt att göra en ordentlig översyn regelbundet. På våren kan det vara en bra idé att ta en runda runt staketen och se om något har gått sönder under vintern. Hästarna kan skada sig illa på trasiga staket och en häst på rymmen är en hästägares värsta skräck. Om du har tråd är det viktigt att se till att tråden är spänd. Lösa trådar kan orsaka allvarliga skador och innebära livsfara.
– Välj rätt dag om du behöver gräva för att laga staketet. Om det är torrt i marken är det både hårt och tungt. Har det regnat ett par dagar innan brukar det gå lättare, tipsar vår hästexpert Lisette Sjögren.
Alla hästar har mask, men en mindre mängd påverkar inte hästens hälsa. De vanligaste inälvsparasiterna är små och stora blodmaskar samt spolmask. Symtom som kan bero på parasiter är bland annat avmagring, kolik och diarré.
För att stoppa problemet med resistens mot maskmedel bör alla undvika onödiga avmaskningar. Föl och unghästar är mer känsliga för parasitangrepp och därför är det viktigt att anpassa parasitbekämpningen till hästarnas ålder. SVA rekommenderar att välja vilka hästar som ska avmaskas med ett så kallat träckprov på våren.
Läs mer om avmaskning på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
Senast uppdaterad 12 april 2023