Att tänka på när du ska köpa hund
Att skaffa hund är som att få en ny familjemedlem och det finns en del att tänka igenom innan du köper hund. Har du till exempel tid och råd att ha en hund?
1) Börja kika på hundras
Det är lätt att fastna för utseende. Det kan dock bli fel. Alla raser har olika egenskaper och det är viktigare att välja en ras som passar dig än att den ser fin ut.
- Fundera noga på vilka förutsättningar och intressen du har.
- Samla på dig fakta om olika raser.
- Försök hitta någon som har den rasen du funderar på. Det är bättre att få träffa hunden än att bara läsa. Det finns även hundmässor och utställningar du kan besöka för att lära dig mer om olika raser.
2) Kontakta uppfödare
Det är bra att kontakta olika uppfödare. Om du bestämt dig för en viss ras letar du upp en bra och pålitlig uppfödare. Då kan du få mer kunskap om rasen. Om du inte vet vilken hundras du ska välja är det ändå bra att prata med olika uppfödare. Det kan hjälpa dig att få en uppfattning om rasen.
3) Ha tålamod och vänta på rätt valp
När intresset för att köpa hund är stort passar oseriösa säljare på att tjäna pengar. För att du och din valp ska få den bästa starten, har vi tre råd till dig:
- Vänta in den valp du verkligen vill ha, även om det innebär att du får vänta ett tag.
- Köp inte en valp som är under 8 veckors ålder. Valpar får inte skiljas från sin mamma tidigare än så.
- Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.
4) Ta ledigt för att ta hand om valpen
När vi får barn kan vi ta ut föräldraledighet. När du får valpen behöver du också vara ledig. Valpar kan ju inte vara ensamma. Så räkna med att ta ut semester när valpen kommer hem. Om du kan jobba hemifrån behöver du räkna med flera avbrott i arbetet.
5) Planera för tiden efter valpstadiet
Det är lätt att bara tänka på hur du ska göra med hunden så länge den är valp. Men hur ska resten av livet tillsammans med hunden se ut? Var är den när du jobbar?
- Valpar bör inte lämnas ensamma längre stunder det första halvåret.
- En vuxen hund ska inte lämnas ensam mer än sex timmar.
- Har du råd med hunddagis? Tänk även på att alla hundar inte trivs där.
- Får du ta med hunden till jobbet? Om du inte jobbar hemifrån förstås.
- Du får räkna med att hunden lever i 10 år.
6) Köp bara från en seriös uppfödare
- Ta reda på varifrån hunden kommer och begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Det förekommer att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med bristfälliga dokument och ofta under hemska förhållanden. Hundarna säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Gå inte med på det!
- Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets centrala hundregister. Begär att få se registreringen. När du har köpt din hund ska du i din tur registrera den.
- Alla hundar i Sverige ska id-märkas. Om inte säljaren redan gjort det måste du själv göra det, innan valpen är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor.
- Begär att få ett köpeavtal där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Många oseriösa mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn.
Dessa villkor är självklara för alla seriösa försäljare. Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden.
Skriv alltid ett köpeavtal
Vi har tagit fram en mall för köpeavtal hund som ni kan använda. Det kostar inget.
7) Försäkra valpen direkt
En hundförsäkring är en trygghet för både dig och hunden om den blir sjuk eller skadad. Välj en försäkring som passar ditt och hundens behov. Tre fördelar med våra hundförsäkringar:
- 20 % valprabatt första året.
- Samma veterinärvårdsbelopp hela livet.
- Sjukvårdsrådgivning för din hund ingår.
Våra djurexperter kan hjälpa dig att välja den bästa försäkringen för din hund. Ring oss på 0770-117 177 eller läs mer om vår hundförsäkring.
Vilken hundras passar dig?
Vilken hundras som passar just för dig, din livssituation och dina intressen är viktigt att ta reda på innan du köper din nya familjemedlem.
Förslag på olika hundraserKöpa omplaceringshund
Om du bestämt dig för att köpa en hund, men inte kan eller vill köpa en valp finns alternativet att köpa en vuxen så kallad omplaceringshund.
Köpa en vuxen hundMer att läsa
Senast uppdaterad 20 januari 2023