Fästingar på hund
De flesta hundar blir bitna av fästingar. Fästingbett på hundar är oftast ofarliga, men det är ändå bra att skydda hunden mot fästingar så gott det går.
Så skyddar du hunden mot fästingbett
- Sök regelbundet igenom hundens päls, helst direkt när den kommer in. Fästingen vandrar runt en stund innan den bestämmer sig för var den ska sitta så du kan upptäcka den innan den bitit sig fast.
- Det finns olika förebyggande fästingmedel och läkemedel att köpa, både receptfritt och receptbelagt. Rådfråga på apoteket eller kontakta FirstVet.
- Om du inte vill använda läkemedel kan du prova med en fästingavvisare eller ett fästinghalsband.
Tecken på att hunden har fästingar
Ett tecken på fästingbett på hunden är att den kliar sig eller att den ligger och slickar eller gnager på sig själv. Då får du söka igenom pälsen noga. Fästingen kan sitta på ett ställe som hunden inte kommer åt med vare sig tassen eller med tungan, exempelvis på ryggen.
Fästingar sätter sig ofta i ansiktet
Fästingar kan sätta sig överallt på hunden, men de sitter ofta i ansiktet och på halsen. Fästningarna gillar värme så de sätter sig gärna där det är varmt till exempel bakom öronen, i armhålorna och ljumskarna.
Fästingar trivs i fukt och värme
Fästingarna trivs i varmt och fuktigt väder och de finns ofta i buskar och högt gräs, där även många hundar gillar att vara.
Så tar du bort fästingar på din hund
- Ta bort fästingen direkt när du hittar den. Risken att hunden får i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen sitter kvar. Om fästingen sitter kvar och hunden kommer åt fästingbettet med klorna eller tänderna kan huden skadas och det blir ett infekterat sår.
- Använd gärna en fästingborttagare eller en pincett med lätt inåtböjda klor. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut, undvik att vrida. Försök få med hela fästingen om du använder en pincett eller händerna.
- Kläm inte på fästingen och smörj inte in den med något för att försöka kväva den. Det kan göra att smittämnen som fästingen kan bära på lättare kommer in i kroppen.
- Rengör hudområdet runt fästingbettet när du har tagit bort fästingen. Använd tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Om du inte får bort hela fästingen
Ibland kan en liten del av fästingen bli kvar och en mindre inflammation kan uppstå. Du kan försöka ta bort det som är kvar med en ren pincett eller nål. Oftast tar kroppen hand om det själv och stöter bort de kvarvarande delarna efter någon vecka.
Vanliga frågor om fästingar
Relaterat innehåll
Senast uppdaterad 22 mars 2023