Fira jul och nyår med hunden
Julmat är ofta fet och salt. Det är inget som hundmagar tål så bra. Runt jul är det många hundar som behöver åka till veterinären på grund av att de ätit något olämpligt.
Låt vovven fira en lugn jul med dig och slippa sova på veterinärkliniken.
Julmat och godis är inget för hundar
Det händer att matglada hundar hoppar upp på bordet eller ställer sig på bakbenen för att komma åt den goda maten.
Håll därför ett extra öga på julbordet och andra godsaker som kan vara frestande för en hund. Påminn gärna släkt och vänner att hundar inte mår bra av vår julmat. En köttbulle eller skinkbit kanske hundmagen klarar av, men för att slippa ha en sjuk hund mitt i julfirandet är det bättre att låta bli. Ställ fram en skål med hundgodis och som gästerna kan från för att ge till hunden i stället.
- Julskinka och annan fet och salt mat kan i värsta fall leda till inflammation i bukspottskörteln.
- All sorts lök är giftigt och kan orsaka blodbrist och skador på organen.
- Chokladasken bör stå utom räckhåll för hunden. Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Vanliga symtom vid chokladförgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor, törst och oro.
- Om nötter hamnar på golvet, ta upp dem direkt! Är hunden snabbare än du och sväljer nöten kan den fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.
- Ge aldrig russin eller vindruvor till en hund. Det kan orsaka akuta njurskador och i vissa fall har det dödlig utgång.
- Godis med aluminiumfolie – städa undan godispappret. Aluminiumfolie kan reta hundens mage och tarm.
Åt hunden något farligt?
Om hunden ätit något som är giftigt, exempelvis russin, choklad eller giftiga växter är det alltid bäst att rådgöra med en veterinär, även om hunden inte visar några symtom.
Smidigt sätt att kontakta veterinären
Under jul- och nyårshelgen kan det vara svårt att komma till en veterinär. Vi rekommenderar att du börjar med att vända dig till FirstVet. Du träffar veterinären digitalt och slipper ett besök på veterinärkliniken. Det ingår obegränsat antal besök hos FirstVet i din hundförsäkring utan extra kostnad. Ladda ner appen i Appstore eller Google Play och registrera dig redan nu. Då går det snabbare om det händer något.
- Försök ta reda på hur mycket hunden har fått i sig.
- Håll koll på hur hunden mår.
- Vid lindrig diarré eller enstaka kräkningar kan majsvälling och probiotika hjälpa.
- Ge hunden vätskeersättning.
- Om hunden mår mycket dåligt och är medtagen bör du söka hjälp.
Snören, pynt och blommor att se upp med
- Presentsnöret på julklapparna – det kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det. Håll även koll på annat julpynt så att det inte hamnar i hundens mage.
- Många jul- och vinterblommor är giftiga för hunden att få i sig. Exempel på giftiga blommor som är vanliga runt julen är amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett och tulpan.
Har du en busig och lekfull hund?
- Då kan julgranskulor och annat som glittrar vara svårt att låta bli. Om sakerna går sönder kan hunden skära sig illa i munnen eller i tassarna.
- Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den.
5 tips inför julhelgerna
- Köp hem majsvälling och probiotika. Det är bra att ge en magsjuk hund.
- Håll koll på julmat och godis och lämna inget framme obevakat. Det är extra viktigt vid hos besök hos andra som inte är hundvana.
- Undvik ätbara paket så som chokladaskar under granen.
- Se till att levande ljus står utom räckhåll för hunden.
- Om din hund blir akut sjuk och behöver veterinärvård kan du använda vår karta för att hitta en djurklinik i närheten av ditt julfirande.
Ett tryggt och lugnt nyårsfirande för hundar
Nyårssmällare och raketer är obehagligt för många hundar. De blir rädda för både ljusskenet och ljudet.
- Chansa inte och ta med hunden till platser där fyrverkerier avfyras.
- Lämna inte hunden ensam hemma. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketer och smällare.
- Rasta hunden innan det värsta smällandet börjar och ha hunden kopplad under promenaden så att den inte kan rusa iväg i panik.
- Om din hund gillar att åka bil kan du ta en tur med bilen till en lugn plats när det smäller som mest. En del hundklubbar brukar ordna träffar långt bort från raketer och smällare.
- Rädda hundar brukar vilja gömma sig. De bästa är låta den göra det och att du är lugn och uppträder som vanligt. Att trösta eller bestraffa en rädd hund kan förvärra rädslan.
- Res bort med hunden om du har möjlighet, till exempel till ett glesbebyggt område.
- Är problemet stort och inget annat hjälper kan du alltid kontakta en veterinär för att undersöka om medicinering är ett alternativ för din hund.
Relaterat innehåll
Senast uppdaterad 20 november 2023