När valpen blir unghund

Mellan 6-12 månader växer valpen så att det knakar och det händer en hel del spännande saker. Under denna period krävs extra mycket tålamod från din sida. Jobba med rutinerna och älska valpen trots att den är busig och periodvis kan vara riktigt jobbig. Det går över!


Valpen är i puberteten – vad händer?

Puberteten går sällan spårlöst förbi. Du kommer upptäcka att valpen beter sig annorlunda. Det du trodde den kunde, verkar vara som bortblåst.

Under denna period är det vanligt att hundens beteende förändras och ägaren känner knappt igen sin hund. En del blir krävande, börjar vakta och skälla hemma. De kan testa rangordningen i familjen och bli dominanta mot andra hundar. Valpen kan också plötsligt bli rädda för saker som den tidigare inte brydde sig om. Soptunnor, cyklar och grillar blir otäcka och behöver en rejäl utskällning, tycker valpen. Det finns en anledning till att denna ålder kallas spökåldern.

Tydliga regler och rutiner hjälper

Att vara konsekvent, bestämd och tydlig gör valpen trygg. Det innebär inte att valpen inte får vara med. Lek och gosa med den och bjud in den i gemenskapen. Det är viktigt för valpen att känna att den är med i flocken.

Hanteringen blir allt viktigare när valpen börjar bli äldre. Det är lätt hänt att tappa rutinerna när valpen är lite strulig och trotsig. Jobba vidare med att få klämma och känna på valpen. Ta i tassar och klor, borsta tänderna, titta i öronen och i munnen.  

Valpen blir trygg av att få vara med.
Valpen blir trygg av tydliga regler, rutiner och att den får vara med.

Hur tränar man en unghund?

För att de viktiga kommandona stanna, sitt och kom hit, ska sätta sig behöver du jobba mycket med detta så att valpen verkligen förstår, och lyder.

Att få stopp på valpen när den drar i väg är viktigt för att den inte ska komma till skada. Det är också viktigt att den kommer när du ropar på den. Var beredd på att detta kan bli en utmaning. Du ska vara det roligaste och bästa valpen vet. Mycket roligare än andra hundar, pinnar eller skräp i buskarna. 

Tränar inkallning med valpen.
Ropa på valpen när den är på väg mot dig och belöna den när den kommer fram.

Tips om hur du tränar valpen

Så lär du valpen "sitt"

  • Passa på att säg ”sitt” när valpen är på väg att sätta sig. Det kan vara när den ska få mat. Lyft upp matskålen över huvudet på valpen. När den är på väg att sätta sig säger du sitt. Ställ ner matskålen och håll undan valpen med handen. När den sitter lugnt säger du varsågod och tar bort handen.
  • Håll en godisbit framför nosen, höj handen och när valpen sätter sig säger du sitt och ger den godisbiten.

Så tränar du inkallning

  • Bestäm vilket ord du vill använd vi inkallning. Många använder ”hit” eller ”kom”. Succesivt lägger du till valpens namn + hit. På sikt kommer du kunna använda bara ordet hit eller kom.
  • Låt alltid positiv och glad när du kallar på valpen. Ryter du eller låter arg kommer den troligen inte vilja komma. Beröm den när den kommer till dig genom att ge den godis eller busa med den.
  • Kalla på valpen när den är på väg mot dig.
  • Träna ofta och korta stunder. En valp kan inte fokusera så länge. Sluta när det går som bäst och se till att du är den som avslutar träningen.
  • Börja träna inomhus. När du sedan börjar träna utomhus har du valpen i en längre lina så att du kan få stopp på den om den hittar på något annat.
  • Räkna med bakslag. Du kanske började träna utomhus för tidigt eller för mycket? Det är bara att backa och börja om.
Golden retriever valp springer mot ägaren
Kalla på valpen när den är på väg mot dig.

Så tränar du valpen på att vänta

När valpen kommer in i puberteten kan den börja bli jobbig och lite stökig. För att lyckas med att träna sin hund så krävs det konsekvens, tålmodighet och positivitet. Det tar tid att lära sig nya saker och det är inte hela världen om det blir fel. Man kan alltid börja om. Tänk på att aldrig valpen om du är på dåligt humör.

Några tips om hur du enkelt och effektivt kan tränar valpen på att vänta på sin tur:

  • Du är den som går först ut och in genom dörren.
  • Valpen måste sitta vid och stanna kvar en kort stund.
  • När den kan det öppnar du dörren, men ber valpen sitta kvar.
  • När den gör det går du ut och låter valpen komma efter.
  • Låt valpen sitta och vänta medan du låser dörren.

Vänta innan den får börja äta

Det kommer att bli jobbigt i framtiden om hunden hoppar mot dig eller tränger sig fram för att få mat, så öva tidigt in ett bra bordsskick.

  • Be valpen sitta.
  • Ställ ner matskålen.
  • Om valpen rusar fram tar du upp skålen, ber den sitta och håll med en hand mot bröstkorgen.
  • När valpen sitter ställer du ner matskålen igen.
  • Ta bort handen och säg "varsågod". Då får valpen börja äta.

Målet är att hunden sitter och väntar på maten tills du säger att den får gå fram till skålen. 

Hälsa trevligt på besökare

  • Be någon knacka på och be personen ignorera valpen när du öppnar.
  • Du ber valpen sitta en bit från dörren.
  • Du öppnar, hälsar på besökaren och släpper in henne eller honom.
  • Du tecknar till valpen att nu kan den hälsa.

Om valpen vet att den ska vänta med att hälsa tills den får ett tecken blir det mötet med hunden trevligare. Besökaren kan vara finklädd, vara rädd eller helt enkelt inte uppskatta att bli på hoppad av en hund hur gullig den än är. 

Så får du lugna promenader

En hund som är lugn när ni börjar promenera är lättare att hålla sig lugn under promenaden. Ett tips för en bra start är att du klär dig i lugn och ro, låt hunden sitta och vänta tills du säger varsågod. Hetsa inte upp den med att klappa i händerna och upprepa ”ska vi gå ut och gå”. Tänk dock på att valpar inte kan sitta och vänta så länge. De kan inte hålla sig så bra utan kissar när de är kissnödiga.

Ha alltid med godis på promenaden för belöning och avledning. När ni möter andra hundar använder du godiset för att få valpen att fokusera på dig och inte bry sig om den andra hunden. 

Respektera andra människor och hundar när ni är på promenad. En del är rädda för hundar. Din hund kanske är jättesnäll, men det vet ju inte den som möter din hund. Du behöver ha din hund kopplad och ha hunden så nära dig att du har kontrollen.

På sikt kanske du kan låta din hund gå lös, men vi rekommenderar att du alltid har den kopplad tills du kan lita på att den stannar när du säger till. Under den så kallade slyngelåldern när valpen är i puberteten vet du inte vad den kan hitta på.  

Frågor och svar om unghundar

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga eller om du behöver hjälp med något – kontakta kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...

Senast uppdaterad 19 oktober 2022