När valpen blir unghund
Mellan 6-12 månader växer valpen så att det knakar och det händer en hel del spännande saker. Under denna period krävs extra mycket tålamod från din sida. Jobba med rutinerna och älska valpen trots att den är busig och periodvis kan vara riktigt jobbig. Det går över!
Valpen är i puberteten – vad händer?
Puberteten går sällan spårlöst förbi. Du kommer upptäcka att valpen beter sig annorlunda. Det du trodde den kunde, verkar vara som bortblåst.
Under denna period är det vanligt att hundens beteende förändras och ägaren känner knappt igen sin hund. En del blir krävande, börjar vakta och skälla hemma. De kan testa rangordningen i familjen och bli dominanta mot andra hundar. Valpen kan också plötsligt bli rädda för saker som den tidigare inte brydde sig om. Soptunnor, cyklar och grillar blir otäcka och behöver en rejäl utskällning, tycker valpen. Det finns en anledning till att denna ålder kallas spökåldern.
Tydliga regler och rutiner hjälper
Att vara konsekvent, bestämd och tydlig gör valpen trygg. Det innebär inte att valpen inte får vara med. Lek och gosa med den och bjud in den i gemenskapen. Det är viktigt för valpen att känna att den är med i flocken.
Hanteringen blir allt viktigare när valpen börjar bli äldre. Det är lätt hänt att tappa rutinerna när valpen är lite strulig och trotsig. Jobba vidare med att få klämma och känna på valpen. Ta i tassar och klor, borsta tänderna, titta i öronen och i munnen.
Hur tränar man en unghund?
För att de viktiga kommandona stanna, sitt och kom hit, ska sätta sig behöver du jobba mycket med detta så att valpen verkligen förstår, och lyder.
Att få stopp på valpen när den drar i väg är viktigt för att den inte ska komma till skada. Det är också viktigt att den kommer när du ropar på den. Var beredd på att detta kan bli en utmaning. Du ska vara det roligaste och bästa valpen vet. Mycket roligare än andra hundar, pinnar eller skräp i buskarna.
Tips om hur du tränar valpen
Frågor och svar om unghundar
Relaterat innehåll
Senast uppdaterad 19 oktober 2022