Din valp har kommit hem!

Nu börjar ert liv tillsammans. Förhoppningsvis kommer det att rymma mycket kärlek och många härliga stunder. För att få en så bra start som möjligt vill vi tipsa om det smarta med att skapa goda vanor och rutiner.

Ditt ledarskap ger en trygg hund

Att skaffa hund innebär ett stort ansvar. Hundar behöver gränser, kärlek, tydligt och positivt ledarskap för att bli lugna och trygga oavsett om det är en sällskapshund, blivande lydnadschampion eller jaktstjärna.

Ju mer tid du och familjen lägger på att uppfostra och skapa en fin relation med valpen, desto trevligare och mer avslappnat blir livet med hund. Du kommer säkerligen få många tips av andra hundmänniskor, men här är våra tre bästa:

  1. Satsa på att ska en fin relation med din valp. Investera mycket tid i både bus och mys.
  2. Lär valpen att komma när du kallar på den, stanna när du säger stopp och att gå lugnt och fint i koppel.
  3. Gå gärna en valpkurs tillsammans och bestäm vilka regler som gäller för valpen. Det knyter fina band mellan er och hunden. Det finns digitala valpkurser om du inte har möjlighet att gå på en fysiskt.
Flicka med Corgie-valp i famnen.
Lägg mycket tid och kärlek på valpen så får ni en fin relation hela hundens liv.

Ge hunden en trygg plats att vila på

En hund behöver en lugn och skön plats där den kan vila och få vara ifred. Hitta en plats där hunden kan få lugn och ro, men tänk på att hundar är flockdjur och vill ha närhet till familjen även när de vilar.

  • För att kunna slappna av vill hunden ha en vägg eller liknande bakom sig så att den har ett skydd.
  • Många hundar vill gärna ligga så att de har koll på hur resten av flocken rör sig i bostaden.
  • När hunden gått och lagt sig på sin plats behöver den få vara ifred.
  • Om hunden har en plats där den känner sig trygg är det lättare att lämna den ensam.

En hund som är van vid att bli hanterad är enklare att sköta om. Det underlättar även vid veterinärbesök.

Martine Fossum Nygaard, veterinär och djuransvarig på If

Därför ska du klämma och känna på valpen

Vänj valpen vid att du mjukt och försiktigt klämmer och känner på den. När valpen flyttat hem kan du ganska omgående börja sitta med den i knät och ta på tassarna, röra klorna, titta i öronen, i munnen och ta på tänderna. Ett tips att göra detta när valpen börjar bli trött. Det ska vara en mysig stund tillsammans.

Vår veterinär Martine Fossum Nygaard berättar att det allt oftare förekommer att hundar inte accepterar att veterinärer undersöker dem. Det leder till att hunden måste få lugnande medicin eller till och med sövas trots att det egentligen inte behövs.

En hund som är van vid att bli hanterad är lättare att sköta om.

Bra saker att göra med valpen

Det finns mycket du behöver lära valpen i början för att den ska få ett tryggt och säkert liv. Och för att underlätta för dig.

Vänja valpen vid att åka bil

Många valpar behöver tid för att vänja sig vid att åka bil. De kan bli oroliga, åksjuka och kräkas. Se till att det inte är för varmt i bilen.

Börja med att åka väldigt korta turer och när ni kommer fram gör ni något som valpen tycker är roligt. Det kan vara en tur till skogen eller att den får komma ut och leka lite.

Om du har hundbur kan du ha den inomhus och låta valpen ligga i den där. Då blir buren en trygg plats och bilresan kan kännas bättre. 

Gå i koppel utan att dra

Kopplet är en säkerhet för hunden för att den inte ska dra i väg och skada sig själv eller skrämma andra. Oavsett storlek på hunden blir promenaderna trevligare för både dig och hunden när hunden går fint i kopplet. Att gå fint i kopplet betyder att hunden inte ska dra i kopplet.

Du kan välja mellan att ha halsband eller sele. Det finns en uppsjö alternativ att välja mellan. Be gärna personalen i djuraffären om hjälp med att välja halsband eller sele som passar just din hund.  Eller så köper du båda.

Tips om hur du tränar hunden på att gå i koppel

Att träna en valp på att gå i koppel utan att dra kräver tålamod och att du har en plan. Det är värt mycket att lägga tid på koppelträningen i början för det kommer att bli en hel del promenader under många år framöver.

  • Bestäm, tillsammans med övriga i familjen, vilket ord ni ska använda när vi vill att valpen går fint. Exempelvis "gå fint". Bestäm även vad "gå fint" innebär.
  • Valpen ska inte uppleva att det lönar sig att dra i kopplet. Det är du som är hundföraren och du bestämmer vart ni ska gå.
  • Gå korta promenader. Du behöver vara konsekvent hela tiden och det kan ta lång tid att komma någonstans om du har en busig valp. 
  • På promenaderna ska kopplet hänga löst som ett hopprep mellan dig och hunden.
  • När valpen drar iväg och kopplet sträckts ut får du stanna. Stå kvar tills valpen slutar dra. Locka den till dig och ge den beröm och en godbit. Säg det bestämda ordet, exempelvis "gå fint" igen och börja gå. Det är du som bestämmer när ni börjar gå! Om valpen drar så får du upprepa hela proceduren tills den förstår vad den ska göra. 
  • Du kan också välja att gå åt det rakt motsatta hållet. Om valpen envisas med att dra åt ett håll kallar du in den och sedan går du åt det andra hållet. Då lär sig valpen att det inte är lönt att dra, den fick ju ändå inte gå dit den ville.

Aktivera valpen

Både en liten valp och en vuxen hund behöver stimulans och lagom mycket aktivering. Understimulerade hundar kan lätt bli oroliga och hitta på egna sätt att aktivera sig. Exempelvis är att tugga på skor, gnaga på stolsben eller gräva i soffan sådant en understimulerad hund kan roa sig med.

Köp hem olika hundleksaker, gärna tuggvänliga. Valpens tänder kliar och då behöver den få gnaga på säkra hundleksaker.

Valpar älskar att upptäcka världen och vi vill att de upptäcker den på ett tryggt och roligt sätt. Hitta gärna på roliga aktiviteter, men gör det inte för svårt för valpen, den måste kunna lyckas.

Var inte alltför ambitiös i början både när det gäller svårighetsgrad och hur mycket valpen rör sig. Hoppa över långa promenader eftersom det blir för påfrestande för små valpar.

Förslag på aktiviteter för valpen:

  • Lägg valpens godis på dörrmattan, bakom en sko, på skohyllan och sedan låta valpen få söka efter godiset i lugn och ro.
  • Beröm valpen när den hittar godiset. Genom detta lär sig valpen att använda sitt luktsinne, våga utforska och få beröm för att den klarar en uppgift.

Tänk på att valpen behöver gå ut och kissa efter lekstunden, sen behöver den få sova en stund.

Svar på vanliga frågor om valpar

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga eller om du behöver hjälp med något – kontakta kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...

Senast uppdaterad 19 oktober 2022