Vinterförvaring husvagn
En del av använder husvagnen året runt, andra bara på sommaren. Om du ska ställa undan husvagnen har vi tips inför vinterförvaringen som vi gärna delar med oss av.
En del av använder husvagnen året runt, andra bara på sommaren. Om du ska ställa undan husvagnen har vi tips inför vinterförvaringen som vi gärna delar med oss av.
Innan du ställer upp husvagnen på den plats den ska stå på under vintern är det tre saker du bör göra först.
Töm den på sådant som kan förstöra vagnen, till exempel mat och annat som bryts ner och börjar lukta. Kom ihåg att även tömma den på sådant som andra vill ha, värdesaker som till exempel TV, stereoanläggning, lösa radioapparater, gasolflaska med ventil.
Dammsug husvagnen noga och skura rent. Försök få bort alla smulor och små matrester som fastnat i kylskåp och övriga skåp. Under den tidiga hösten kan skräpet dra till sig ohyra och när vintern väl kommit drar matrester till sig möss, råttor och sorkar.
För att slippa öppna upp en husvagn som skadats av vatten som frusit är det viktigt att tömma ut vattnet. Häll en liten mängd spolarvätska i alla vattenlås; diskho, handfat och duschbrunn.
Töm ur toaletten, slangsystem och spoltank. Skölj gärna med antibakteriellt medel för att förhindra oangenäm lukt. Varmvattenberedare, avloppstank och färskvattentank ska också tömmas. Töm inte ut vattnet i värmesystemet, men tänk på att fylla på med glykol i rätt mängd och tillräckligt ofta.
Dricksvatten ska tömmas ut och när det är gjort och avloppsslangarna är tomma bör du täppa till dem vid utloppet så att du slipper få in till exempel tvestjärtar.
Kom även ihåg att ställa alla kranar i öppet läge mitt emellan kallt och varmt för att minimera risken att de fryser sönder.
Om du har möjlighet att ställa upp husvagnen in en torr, täckt och ventilerad lokal rekommenderar vi att du gör det. Oavsett om den står inne eller ute är det bra om den står så till att stöld och inbrott i husvagnen kan undvikas.
Placera vagnen så plant som möjligt och veva därefter ned samtliga stödben. Stödhjulet ska vara upphissat och handbromsen ska inte vara åtdragen, för då kan bromsbackarna låsa sig.
För att undvika fukt och kondens i husvagnen har du på antingen på så kallad bovärme (ca 20 grader) eller ingen värme alls.
Det är naturligtvis bäst att ta av hjulen, eftersom det minskar risken för tillplattade däck och att någon stjäl husvagnen. Vi är dock medvetna om att det kan vara krångligt, så du kan istället hissa upp husvagnen för att avlasta däcken. Om du inte har någon möjlighet att palla upp vagnen kan du pumpa extra luft i däcken inför vinterförvaringen.
Batteriet bör underhållsladdas någon eller några gånger under vintern. Har din husvagn solpaneler för underhållsladdning av batterierna, är det viktigt att du håller dem rena och fria från snö för att få bra effekt.
Eftersom husvagnen inte har en egen trafikförsäkring behöver du inte göra något speciellt med din husvagnsförsäkring under uppställningsperioden. Vi rekommenderar att du har helförsäkring så att du kan få ersättning om du trots noggranna förberedelser får inbrott i vagnen eller om den skadas av en yttre olyckshändelse, som till exempel skadegörelse eller nedfallna träd.
Senast uppdaterad 26 oktober 2021