Säker skoteråkning
Skoterkörning kan vara både ett nöje och det effektivaste sättet att ta sig fram i naturen när det är snö. Här får du tips på hur du kör säkert med skotern.
Skoterkörning kan vara både ett nöje och det effektivaste sättet att ta sig fram i naturen när det är snö. Här får du tips på hur du kör säkert med skotern.
Snöskoterkörning ingår inte i den svenska allemansrätten. Tänk på att ta reda på var du får köra innan du ger dig ut på skoterturen.
Det är tillåtet att köra på väl snötäckt mark så länge du inte stör, orsakar skada eller på något annat sätt bryter mot lagen. Det är till exempel förbjudet att köra skoter på barmark samt på skogs- och jordbruksmark om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för att skada marken.
Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/timmen men på vissa platser finns lokala hastighetsgränser som är lägre. Och kom ihåg – kör alltid nykter. Promillegränsen är 0,2 promille, samma som för bilkörning.
Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg förutom när du ska korsa vägen eller om det inte går att ta sig fram i terrängen, då får du köra kortast möjliga sträcka för att ta dig fram. När du passerar en väg ska alla passagerare gå över vägen.
Högsta tillåtna hastighet när du måste köra på allmän väg är 20 km/timmen.
Om du känner dig osäker på var du får köra är vårt tips att hålla dig till de snöskoterleder som finns. De är markerade med skyltar och märken som visar vad som gäller. Tänk på att du har väjningsplikt för skidåkare och fotgängare.
För att få köra snöskoter behöver du vara minst 16 år och ha något av följande:
Vid skotersafari gäller särskilda regler och där får alla som har ett körkort eller traktorkort köra inom turistverksamhet.
Du kan läsa mer om förarbevis för snöskoter hos Transportstyrelsen.
Hos Nationella snöskoterrådet hittar du fler tips och mer information om skoteråkning.
Skoterförsäkringen gäller för själva snöskotern, för dig som kör och för passageraren.
Även om trafikförsäkringen för skotern ersätter personskador rekommenderar vi alltid att ha en individuell olycksfallsförsäkring.
Senast uppdaterad 12 januari 2022