Därför bör du skotta snö från taket

Ett vanligt villatak, nytt som gammalt, ska klara minst 150 kilo snö per kvadratmeter, vilket motsvarar ca 4 decimeter blötsnö. Handlar det om en meter snö på ett normalt hus är det lika tungt som 12 personbilar.

Så skottar du taket på ett säkert sätt

Säkerheten är A och O när du ska skotta snö på tak. Ta hjälp av någon så att ni är minst två personer på taket. Utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Om den ena personen lägger linan runt säkerhetsanordningen och ser till att linan är sträckt, kan den andra andra utföra skottningen med minimerad risk.

  • Ta inte bort all snö. Det är lätt hänt att papp, plåt och tegel blir skadat. Lämna lite snö på taket (10 till 20 cm). 
  • Använd gärna plastskyffel för att inte skada taket. 
  • Taket ska skottas jämnt. Snedbelastning kan skada bärande konstruktion.
  • Undvik att sätta stora mängder snö i rörelse samtidigt.
  • Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Om du till exempel skottar från garagetaket och skulle råka skada bilen krävs helförsäkring på bilen för att få ersättningen för skadan. Om det finns risk att någon förbipasserande kan få snömassor över sig bör du sätta upp en varningsskylt eller be någon stå vakt. 
  • Se till så att den snö du skottar ner från taket inte lägger sig som höga vallar intill husväggarna. Detta kan öka risken för översvämning i huset när snön smälter.

Skotta även dessa tak

Det är viktigt att hålla taken rena från snö även på andra byggnader än boningshuset som exempelvis lekstugan, växthuset eller taket på poolen. Om det blir skador på dessa byggnader på grund av snötryck kan du inte få någon ersättning från villaförsäkringen.

Att göra för husägare vid kraftigt snöfall

Skotta och uppfarter och entréer

Du som hus- och tomtägare kan bli skadeståndsskyldig om någon halkar och skadar sig på din uppfart. I en del kommuner är det fastighetsägarens ansvar att även skotta trottoarer som gränsar mot den egna tomten. Ta reda på vad som gäller där du bor. Den som halkar på en dåligt skottad trottoar kan kräva skadestånd av hus­ägaren.

villaförsäkringen ingår ansvarsförsäkring. Kontakta därför oss om du skulle få ett skadeståndsanspråk mot dig.

Kvinna skottar garageuppfarten
I 6 av 10 kommuner är det villaägaren själv som ska stå för snöröjningen, samt se till att halkbekämpa även gångbanor utmed tomtgränsen.

Kolla vinden

Kontrollera husets vind vid snö och kraftig blåst. Ibland kan yrsnö komma in genom ventilationsöppningar. Vid snösmältning kan det ge upphov till skador.

Din egen säkerhet när du skottar snö

Det är inte bara taket du ska vara rädd om när du skottar snö. Du ska vara rädd om dig själv så att du inte skadar dig.

  • Grundregeln är att använda säkerhetslina och att inte skotta ensam.
  • Tänk även på att inte ta för mycket snö på skyffeln, särskilt inte om det är blötsnö. 
  • Böj på benen, lyft skyffeln och vänd dig sedan om med hela kroppen. Risken för diskbråck är hög när du vrider bålen.
  • Skotta flera gånger – det är bättre att ta bort snö innan det blir för mycket, än att vänta för länge.
  • Sträck på dig – ta en paus och sträck på ryggen, promenera lite och fortsätt sedan skotta.

Försäkring om du skadar dig

Om du skulle råka ut för ett olycksfall när du skottar snö är det bra att ha en olycksfallsförsäkring. Du kan bland annat få ersättning för sjukhusvistelse. Läs mer om olycksfallsförsäkringen här

Hur gäller husförsäkringen vid snöfall?

Snöröjning ingår i det löpande underhållet. Var uppmärksam så det inte är mer snö på taket än vad konstruktionen tål. Om huset skadas på grund av för stora snömängder, gäller inte försäkringen. Skadas huset på grund av felaktigheter i konstruktionen, så kan i vissa fall byggföretaget bli ansvarigt. Ser du tecken på att taket är skadat måste snön skottas bort direkt.

Senast uppdaterad 15 oktober 2024

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga eller om du behöver hjälp med något – kontakta kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...