När Johan var 17 år råkade han ut för en allvarlig trafikolycka. Vissa skador var så svåra att läkarna på det sjukhus han kom till först inte kunde behandla dem. Johan flögs med ambulanshelikopter till ett större sjukhus, där fick han hjälp. När läkarna hade opererat honom och gjort vad de kunde började en lång väg tillbaka. Mycket rehab-träning och en hel del att ta igen för en ung kille som Johan. 

Johan berättar vad som hände den där dagen. 

– Jag kom cyklande mot en korsning med skymd sikt. Varken jag eller föraren i bilen som kom åkande såg varandra. Bilen körde 40-45 km i timmen och jag körde rakt in i sidan på den. Krocken blev våldsam. När ambulansen kom sa ambulansmännen till mig att ligga stilla på marken. Jag var så chockad att jag varken ville ha nackkrage eller ligga på båren. 

Min tid på sjukhuset

Mitt bäckenben var ordentligt trasigt så de satte dit ett instrument för att hålla ihop bäckenet. Kotorna i ländryggen var krossade, mjälten spräckt och vänster lungan punkterad. De opererade mig akut. När jag vaknade upp från operationen började en sjukgymnast genast öva andningsteknik med mig. 

Jag opererades i 12 timmar och fick sedan ligga på sjukhus i åtta veckor. Det var så lång tid det tog innan jag kunde klara mig själv. 

Skolarbetet kom på efterkälken

För att inte komma efter så mycket i skolan fick jag hjälp på sjukhuset med att läsa några ämnen. Jag hälsade även på i skolan några gånger. Jag missade ca 15 veckor av undervisningen och min sammanlagda frånvaro under det året blev runt 40 %.

Olyckan förändrade mitt liv

Skadorna i huvudet har försvårat möjligheterna att jobba på ställen som exempelvis förskola eller skola. Det beror på all rörelse och allt det ljud som ständigt finns i dessa miljöer. Skadorna i ryggen och bäckenet påverkar också vad jag kan jobba med. Det är till exempel svårt med tunga jobb eftersom kroppen inte klarar av för mycket tyngd. 

Fritiden har också påverkats efter olyckan. Intressen som jag tidigare höll på med, bland annat innebandy, har jag fått lägga av med. Jag kan inte fortsätta med det efter skadorna jag fick. Istället blir det mest lugna aktiviteter som att lyssna på musik och plöja tv-serier Jag försöker cykla eller gå lite varje dag. 

Ung man tittar på film på datorn.
På grund av olyckan kan Johan inte längre spela innebandy. Nu blir det mest att titta på tv-serier och lyssna på musik.

Hur gick det sen? If berättar.

Gymnasiestudierna genomfördes och Johan tog studenten två år efter olyckan. Efter skolan var det svårt för honom att etablera sig på arbetsmarknaden. Till en början fick han lönebidragsanställningar på halvtid. Periodvis var han arbetslös, men efter några år fick han mer fasta anställningar på halvtid. Han var då 28 år. 

Nu är Johan småbarnspappa och lever ett vanligt familjeliv. Han har ett arbete som han trivs med. Sitt idrottsintresse håller han igång genom att vara ledare för barn och ungdomar. 

Barn spelar fotboll.
Johan kan inte själv idrotta  längre. Istället är han ledare för barn och ungdomar.

Hur fungerar försäkringar i dessa fall?

Bilen som Johan krockade med var försäkrad hos oss på If. Vi har löpande betalat ut ersättning för inkomstförlust och sett till att hans ekonomiska situation är den samma som om att han inte skadades. Det är så trafikförsäkringar fungerar. Det är inte endast föraren och passagerarna i bilen som kan få ersättning för personskador. 

Johans skador motsvarar 46 % medicinsk invaliditet (bestående skada) till följd av bäcken- och huvudskadorna. På grund av olyckan får han halv sjukersättning. 

Johan hade ingen privat olycksfallsförsäkring

Om han hade haft en olycksfallsförsäkring skulle han fått 200 kronor för varje dag han låg inlagd på sjukhus. Det blir 9 800 kronor. Han hade även kunnat få ersättning för de bestående skadorna. Hur mycket det skulle bli beror på det försäkringsbelopp försäkringen gäller för. Johan skulle även kunnat få ersättning för förlorad arbetsförmåga. Ersättning skulle då bli 50 % av försäkringsbeloppet.

Det vanligaste beloppet våra kunder väljer är 1 500 000 kronor. Om vi leker med tanken att Johan skulle haft det beloppet skulle han fått följande ersättning:  

  • 46 % av 1 500 000 kronor = 690 000 kronor.
  • Eftersom invaliditetsgraden för Johans skador blev över 30 % skulle han fått dubbel ersättning, vilket blir 1 380 000 kronor. 

Denna berättelse har vi skapat baserat på vår erfarenhet och kunskap. Namnet är påhittat och personerna på bilden har ingenting med berättelsen att göra. 

Relaterat innehåll