Vad ska barnet heta?
Du som snart blir förälder tänker säkert en hel del på vad ditt barn ska heta. Om du tycker det är svårt att välja namn är du inte ensam om det. Du kanske även funderar på vilka regler som gäller och när ansökan ska göras? Här får du svar.
Konsten att välja ett namn till bebisen
Många blivande föräldrar velar in i det sista över vilket eller vilka namn barnet ska få. Andra har ett favoritnamn, men ändrar sig när barnet väl kommit till världen.
Oavsett hur tankarna går är det här med namnval en rolig och utmanande del i förberedelserna inför barnets entré. När alla namnlistor scrollats igenom från A till Ö både en och två gånger kan MAMs namngenerator vara ett kul sätt att få nya infallsvinklar.
Originellt, unikt eller trendigt?
Söker du ett namn som ditt barn inte delar med någon annan i klassen. Ett som är helt unikt. Eller föredrar du namn som är trendiga just nu? Ett namn som alla känner igen, och som inte behöver bokstaveras eller upprepas.
Namntoppen, baserad på statistik från SCB, är en guldgruva när du vill ta reda på vilka namn som är mest populära just nu. Såväl om du vill följa strömmen som om du vill gå emot den.
Hitta på ett eget namn
Har du letat förgäves efter det perfekta namnet, utan resultat? Då kan det vara bra att veta att det är fritt fram för dig att skapa ett alldeles eget namn till ditt barn.
Några regler finns att förhålla sig till:
- Namnet får inte riskera att leda till obehag för barnet.
- Väcka anstöt hos någon annan eller på annat sätt vara olämpligt.
Hos Skatteverket kan du läsa mer om vad som gäller – sedan är det bara fantasin som sätter gränserna.
Du har 3 månader på dig
Skatteverket skickar en blankett till dig som fött barn efter att födelsen har registrerats i folkbokföringen. Genom att fylla i och skicka tillbaka den blanketten ansöker du om ditt barns namn.
Du har tre månader på dig från födelsedatumet, så är namnfrågan fortfarande inte helt avgjord när barnet kommer finns det gott om tid att känna efter vad det lilla livet ska få heta.
Barnet måste få minst ett förnamn och ett efternamn och i ansökan anger du vilket av förnamnen som ska vara tilltalsnamnet.
Mer att läsa
Senast uppdaterad 13 januari 2023