Få bort myror inomhus

Hittar myror mat inomhus visar de andra myror vägen till maten, vilket kan leda till problem. Här får du tips om hur du slipper myror inomhus, hur du får bort myrorna och hur försäkringen gäller vid sanering av myror.

Varför kommer myror in?

Under vintern ligger myrorna i dvala. När våren närmar sig och värmen kommer är det dags för arbetarmyrorna att hämta mat igen. Om de hittar något sött och gott gör de gärna husbesök och lägger ut doftspår för att visa andra myror vägen till maten. Det bästa sättet att slippa problem med myror inomhus är därför att hålla rent och inte låta mat ligga framme. 

Så slipper du myror inomhus 

  • Gör rent och håll efter spill och fläckar av sött, som socker, saft och marmelad eller kaksmulor, framför allt under våren.
  • Reparera vattenläckor och avlägsna fukt intill husgrunden.
  • Täta husets springor och hål så att inte myrorna kan ta sig in, det är speciellt viktigt vid dörrlister och i väggar.
  • Avlägsna eller trimma buskar intill huset, eftersom eventuella bladlöss drar till sig svartmyror i stor mängd.

Så gör du om myrorna kommit in

Om myrorna redan har kommit in behöver du lokalisera själva boet, för att kunna bli av med dem helt och hållet. Oftast hittar du boet under plattor eller stenar. Om det inte hjälper att ta bort boet kan du placera ut myrdosor på strategiskt valda platser på myrstigen, där myrorna ofta passerar. Lyckas du ändå inte bli av med myrorna finns hjälp att få.  

Sanering av myror ingår i försäkringen

Du som har villaförsäkring eller fritidshusförsäkring hos oss kan få hjälp med sanering av Svartmyror av Anticimex. Läs mer om vad som gäller vid skadedjurssanering.

Fakta om myror

Flygmyror

Flygmyror är ingen egen art myror, utan de flygmyror som förekommer i mängd vissa varma sommardagar är "prinsar" och "kronprinsessor" av olika myrsorter, som bara är ute för att para sig. När parningen skett hittar kronprinsessan en boplats där hon gräver ned sig och lägger äggen. Hon biter av sig vingarna och blir drottning i den blivande myrkolonin.

Ca 80 arter av myror i Sverige

Det är väldigt få av alla cirka 80 arter som klassas som skadedjur. Myror är främst nyttodjur i naturen. De tre vanligaste myrarterna, och som räknas som skadedjur är svartmyror, hästmyror och faraomyror.

Svartmyran är vanligast

Svartmyran är den vanligaste myran och det är svartmyror vi oftast menar när vi pratar om myror. De är 2-4 mm stora och kan invadera hus och hem under vår och sommar. När den första myran funnit något ätbart som fallit den i smaken, lägger den ut ett doftspår som leder hundratals nya myror till platsen. Andra namn för Svartmyra är Trädgårdsmyra, Sockermyra eller Svart tuvmyra, ett namn den fått eftersom den bygger bo i tuvor, gärna intill stenar, brädlappar och liknande.

Osäker på vilken typ av myra som besvärar dig?

Ta hjälp av Anticimex skadedjursidentifierare