Tankat bilen med fel bränsle?
Om du har råkat tanka i fel bränsle är det viktigt att inte starta motorn. Om du trots allt gjort det och hunnit köra iväg – stäng genast av motorn och bärga bilen till närmaste verkstad.
Om du har råkat tanka i fel bränsle är det viktigt att inte starta motorn. Om du trots allt gjort det och hunnit köra iväg – stäng genast av motorn och bärga bilen till närmaste verkstad.
Vrid inte om nyckeln för då dras bränslet in i systemet och motorn kan förstöras.
Bärga bilen till närmaste verkstad. Boka bärgning med vår partner Viking.
Maskinskadeförsäkringen gäller för skador som beror på feltankningar.
Om motorn inte startas kan det räcka att tömma bränslesystemet och därmed undvika skador.
Börja alltid att kolla upp med vad som gäller för din bil och starta inte motorn om du har råkat tanka fel. Tillverkaren av din bil har ofta tydliga riktlinjer om hur du ska göra om du har tankat med fel bränsle. Ofta finns även instruktioner om hur du ska göra för att undvika dyra och tidsödande reparationer om du hunnit köra bilen med fel bränsle.
För att undvika feltankning kan du titta på dekalen som visar vilket bränsle bilen kräver. Denna sitter normalt innanför tanklocket. Dekalen brukar även visa färgen på pumpens handtag:
En del dieselbilar har en extra tank för AdBlue, en vätska som hjälper till att rena dieselavgaserna. Tanken är tydligt uppmärkt och AdBlue får endast fyllas på i denna tank. Om du är osäker kan du läsa i bilens instruktionsbok eller kontakta din märkesverkstad för ditt bilmärke.
Du kan få ersättning för rengöring av tank, behållare, ledningar och byte av bränslefilter om bilen är yngre än 15 år.
Maskinskadeförsäkringen som ingår i Stor Bilförsäkring samt hel- och halvförsäkring kan ge ersättning för följdskador som orsakas av feltankning.
I bilförsäkringens hel- och halvförsäkring samt i Stor Bilförsäkring ingår vägassistans och bärgning. Boka bärgning direkt via vår partner Viking.
Senast uppdaterad 5 maj 2024