Tips inför köp av elbil

Här kan du läsa om vad du kan tänka på när du väljer vilken elbil du ska köpa. Och vilka fördelar och nackdelar som finns med elbilar. Läs också om olika typer av elbilar och vilka egenskaper de har, innan du gör valet vilken elbil som passar dig.

Saker att tänka på inför köp av elbil

Här tipsar vi om några saker att tänka på när du ska välja elbil.

Hur lång räckvidd behöver du?

Räckvidden skiljer sig ganska mycket mellan olika elbilar på marknaden. När du väljer elbil ska du tänka på att batteriets storlek (kWh) och bilens egenskaper påverkar hur långt du kommer på en laddning.

Tänk igenom hur långt du brukar köra och hur ofta du kan tänka dig att ladda. Kör du mest kortare sträckor till och från jobbet eller affären, så klarar du dig med en elbil med kortare räckvidd, till exempel 20-25 mil. Då kan du pendla 10 mil om dagen året runt utan att behöva oroa dig över att behöva stanna och ladda på vägen.

Fundera på vilken räckvidd du faktiskt behöver, eftersom bilar med större batteri är avsevärt dyrare. Jämför sedan olika elbilar som uppfyller dina krav på räckvidd.

Hur snabb laddning behöver du?

Om du kör långa sträckor kan det vara bra med en elbil som laddar snabbt. Då blir laddstoppen kortare och bilresan flyter på bättre. Kör du mest korta sträckor och laddar hemma, så kanske laddhastigheten inte är lika viktig.
Tips om laddning av elbil

Köpa ny eller begagnad elbil?

Elbilarna utvecklas snabbt och för dig som vill ha den senaste tekniken kan en ny elbil vara ett bra val. Köper du en ny bil får du också längre trygghet i form av garantier på bilen och batteriet. Samtidigt är nya elbilar dyra i inköp och det finns ett växande utbud av begagnade elbilar.

Funderar du på att köpa en begagnad elbil så kan det vara bra att kolla upp vilka garantier som finns för batteriet och hur länge de gäller. Vid provkörning ska du be att batteriet är fulladdat, så du kan se beräknad räckvidd.
Kolla upp detta inför köp av begagnad bil

Vad kostar försäkringen?

Jämför vad försäkringen kostar för olika elbilar. Tänk på att priset på elbilsförsäkringen påverkas av bland annat elbilens inköpspris och prestanda. Dyra bilar med hög prestanda är generellt dyrare att försäkra, oavsett om de drivs av el eller fossila bränslen.

Elbil som laddas via laddbox
En elbil som stöder snabb laddning kan vara praktisk om du kör längre sträckor.

Fördelar och nackdelar med elbilar

8 fördelar med elbilar

  • Lägre ljudnivå
  • Mindre underhåll
  • Billiga i drift
  • Högt vridmoment
  • Bättre köregenskaper
  • Du kan ladda hemma
  • Inga avgaser
  • Lägre skatt

3 nackdelar med elbilar

  • Dyrare i inköp än fossildriva bilar
  • Kortare räckvidd på vintern
  • Längre laddtid på vintern (om förvärmning av batteriet saknas)

Olika typer av elbilar

Det finns många olika typer av bilar som drivs helt eller delvis med el idag. Här beskriver vi hur de vanligaste alternativen fungerar och hur tekniken bakom skiljer sig åt.

Elbil (ren elbil)

En elbil är en helt eldriven bil som inte drivs av något annat än en elmotor och som lagrar energin i ett högvoltsbatteri. Batteriet kan laddas via ett ladduttag till exempel via en laddbox hemma, vid en publik laddstation (typ 2) eller en snabbladdare (CCS/Chademo). Kallas även ren elbil eller BEV (Battery Electric Vehicle).

Exempel: Nissan Leaf, Tesla Model Y, Audi e-Tron, Volkswagen ID3, Kia EV6, Mercedes EQE.

Laddhybrid

En laddhybrid är ett mellanting mellan elbil och ”vanlig” bil. Den har en förbränningsmotor (bensin eller diesel) samt en eller flera elmotorer och ett högvoltsbatteri. Laddhybriden går att köra på eldrift mellan 20-100 km. Den kan laddas via en laddbox hemma eller via en publik laddstation (typ 2). Den växlar mellan eldrift och förbränningsmotorn automatiskt. Kallas även plug-in hybrid eller PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).

Exempel: Mitsubishi Outlander, Volkswagen Passat GTE, Kia Ceed laddhybrid  

Hybridbil 

Hybridbil är den vanliga benämningen på konventionella hybrider som inte går att ladda i ett ladduttag. Hybridbilar har en förbränningsmotor, en elmotor och ett högvoltsbatteri med lägre kapacitet än rena elbilar och plug-in hybrider. Batteriet laddas automatiskt under körning. En hybridbil kommer oftast cirka 1 km på ren eldrift, sedan startar förbränningsmotorn automatiskt. En av de första  Kallas även HEV (Hybrid Electric Vehicle).

Exempel: Toyota Corolla hybrid, Kia Niro hybrid.

Bränslecellsbilar 

En bränslecellsbil är i princip en elbil, fast den tankas med vätgas. Bränslecellsbilen drivs av ett batteri med mindre kapacitet, som laddas med hjälp av en bränslecell som omvandlar vätgas och syre till el. Restprodukten blir vattenånga. Det finns väldigt få tankställen för vätgas, men flera biltillverkare experimenterar med tekniken. Kallas även FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) eller FCV (Fuel Cell Vehicle).

Exempel: Toyota Mirai, Hyundai Nexo, Hyundai ix35 fuel cell.