Tips för dig som ska importera en bil till Sverige

Större utbud i andra EU-länder gör direktimport intressant för svenskar. Direktimport kan även kallas privatimport. När du köper bilen i ett annat EU-land kan du föra in den tullfritt till Sverige. Det finns dock en del att ta reda på innan du köper en bil utomlands.

Kolla upp säljaren

Precis som när du köper begagnad bil i Sverige måste du kontrollera att säljaren är den som äger bilen.

När det gäller importbilar finns det oseriösa säljare och importörer som försöker sälja bilar som är stulna, krockade eller har tillbakaskruvade mätare. Om du köper bil av en privatperson gäller ingen konsumentskyddslagstiftning. 

Vänder du dig till en auktoriserad återförsäljare har du en större trygghet. Du kan kontrollera bilen genom Carfax. Välj exportlandets Carfax för att kontrollera bilen.

Gå igenom serviceboken

Serviceboken ska vara stämplad och mätarställning ska vara ifylld vid varje gjord service.

Om bilen är en nyare begagnad bil så kan det finnas vissa nybilsgarantier kvar. För att garantierna ska gälla måste service vara utförd enligt tillverkarens anvisningar på en verkstad. Är bilen lite äldre så är det viktigt att se hur bilen har skötts av tidigare ägare.

Mätarställningen - är den rimlig?

Oseriösa säljare kan frestas att manipulera mätarställningen så att bilen verkar ha gått mycket kortare sträcka än vad den har. Tyska bilar körs normalt cirka 3 000 mil per år. Det kan vara svårt att kontrollera bilens mätarställning, men här är några tips:

  • Kontrollera mätarställningen mot serviceboken.
  • Titta om slitaget på exempelvis pedalgummi, ratten och växelspaken verkar rimligt med tanke på bilens mätarställning.
  • Prata med tidigare ägare om det är möjligt.

Har bilen rätt utrustning?

Det kan finnas stora skillnader i utrustning på bilar som är avsedda för den svenska marknaden och bilar som säljs till kontinenten. Till exempel kan värmesystemet på bilar avsedda för kontinenten vara underdimensionerat för svenskt klimat, sätesuppvärmning saknas, svagare generator etc. Kontrollera att den bil du är intresserad av överensstämmer med motsvarande svensksåld bil.

Kontrollera avgasreningskomponenterna

På bilar som importeras av den svenska generalagenten för märket finns tillverkaransvar för avgasreningsutrustningen i fem år eller 8 000 mil. Om du importerar bilen själv gäller inte detta tillverkaransvar. Det innebär att du själv måste åtgärda fel och stå för kostnaderna om det vid besiktningen upptäcks fel på exempelvis katalysatorn.

Är bilen EU-typgodkänd?

Om bilen är EU-typgodkänd ska det finnas intyg på det. Kräv att få det. Typgodkännandenumret börjar på "e" och ska finnas både i intyget och på en tillverkarskylt som brukar sitta i motorrummet. Om bilen varit registrerad ska det även finnas med i registreringsbeviset.

Registrering och betalning

Registreringsbevis

Köp inte en begagnad bil utan registreringsbevis i original. Kontrollera att säljare och ägare enligt registreringsbeviset är samma person. Om du köper bilen i Tyskland utan att få registreringsbeviset (Faharzeugbrief/Zulassungsbescheinigung Teil II) kan du bli av med bilen om det i efterhand visar sig att någon annan har mer rätt till bilen. I Tyskland räknas den som har registreringsbeviset som ägare.

Moms

Ta reda på i vilket land du ska betala moms. Om du köper en begagnad bil som körts mer än 600 mil och varit i bruk mer än sex månader ska momsen betalas i inköpslandet. Om du köper en ny bil ska momsen betalas i Sverige.

Läs om moms på privatimporterad bil hos Konsumentverket

Tull

Om du köper en bil från ett annat EU-land får du ta in den i Sverige utan att betala tull, men om du tar in den från ett land utanför EU, till exempel Norge eller Åland, måste du betala tull. Tullavgiften betalas till Tullverket.

Betalning

Kontakta din bank innan du åker för att köpa bilen så att du kan göra en överföring från ditt konto om det blir ett bilköp. Om du har kreditkort kan du betala med det och då få ett extra skydd av konsumentkreditlagen om något skulle gå snett.

Läs om konsumentkreditlagen hos Konsumentverket

Hur försäkrar jag en importerad bil?

Vid import från ett annat EU-land eller ett EES-land ska bilen ha en svensk trafikförsäkring i 30 dagar från köpet

Så försäkrar du en importerad bil

Senast uppdaterad 25 januari 2024