När du ska köpa fritidshus

En stuga i skogen, i skärgården, i fjällen, med året-runt-standard eller bara för lata sommardagar?  Valen vid köp av sommarstuga är många. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du slår till.

Innan du börjar leta fritidshus

Nu är det många som drömmer om en egen stuga där man kan spendera sina helger, semestern och även sitta i fritidshuset och jobba.

Innan du ger dig ut och letar är det bra att fundera på hur du vill ha det för att ha en klarare bild över vad du letar efter.

Hur du vill använda fritidshuset?

  • Vill du åka dit över helgen bör du tänka på avståndet.
  • Vill du kunna vara där alla tider på året är vatten och avlopp etc. viktigt.
  • Önskar du att sitta i fritidshuset och jobba kanske internetuppkopplingen och bekvämligheter är viktiga.

Gör en önskelista över vad som är viktigt för dig innan du ger dig ut på visningar.

Jobbar från sommarstugan
Leta efter fritidshus som uppfyller dina behov

Hur ser framtidsplaner ut?

Om du till exempel vill du kunna bygga ut huset eller bygga exempelvis attefallshus eller friggebod behöver du kolla upp vad som är tillåtet för området. Ta även reda på om det finns exploateringsplaner. Du kanske får oväntade grannar, tvingas ansluta fastigheten till kommunalt vatten och avlopp eller får en stor väg nära fastigheten. 

Gör en budget

Gör uppskattning på hur mycket ditt fritidshus får kosta. Utöver lånet kommer du att få löpande kostnader som uppvärmning, sophämtning, eventuella samfällighetsavgifter, underhåll och renovering samt fritidshusförsäkring. 

Du har hittat fritidshuset

Drömhuset är funnet – då är det dags att syna det närmare i sömmarna och inte göra ett förhastat köp som du kanske sedan ångrar.

Fritidshus

Besiktiga huset

Sommarstugor köps, precis som villor, i befintligt skick och det är du som köpare som ansvarar för att besiktiga huset. Om du slarvar med undersökningsplikten vid köpet och senare upptäcker fel och brister med huset kan du inte kräva säljaren på ersättning. Kontroll av elen ingår normalt sett inte i husbesiktningen, men kan beställas extra. Vi rekommenderar att du anlitar en behörig besiktningsman.

Bygglov och andra tillåtelser

  • Kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du till exempel tvingas stänga av vattentoaletten.
  • Om det finns flera byggnader på fastigheten bör du kontrollera att det finns bygglov för samtliga byggnader. 

Hus med renoveringsbehov

Om du ska köpa ett äldre hus som inte renoverats på länge är det bra att ta höjd för renoveringskostnader. Renoveringen är inte bara för trivselns skull, utan även för att minska risken att drabbas av en vatten- eller brandskada. Vattenskador är den vanligaste skadan i fritidshus.

Egen brunn

Om stugan har egen brunn kan det vara bra att testa vattenkvalitén. Det bör göras regelbundet, inte bara vid köpet. Livsmedelsverket rekommenderar att man provtar sitt vatten minst vart tredje år. Här hittar du information om vattenprov hos Livsmedelsverket.

Kom ihåg att försäkra huset

Först och främst är det viktigt att du försäkrar fritidshuset direkt vid tillträdesdatumet och när du får nycklarna. Det kanske dröjer ett tag innan du börjar använda det, men du behöver en fritidshusförsäkring från första stund.

Vi har två fritidshusförsäkringar. En basförsäkring och en utökad version som heter Stor Fritidshusförsäkring. Båda innehåller ett bra grundskydd och gäller vid brand, inbrott, vattenskada och om skadedjur tar sig in i huvudbyggnaden. Om du vill ha en försäkring som gäller för hussvamp, snötryck, läckage genom taket och maxtak för åldersavdrag är Stor Fritidshusförsäkring alternativet för dig. 

Vilken försäkring behöver du? Här kan du jämföra innehållet i vår fritidshusförsäkring. Ring 0771-655 655 om du vill prata med våra försäkringsrådgivare.  

Relaterade ämnen

Senast uppdaterad 18 mars 2021