Brand i köket
De flesta bränder startar i köket i samband med matlagning. Med rätt brandsskydd och kunskap om brandfarorna kan du undvika en brand.
Så undviker du brand i köket
- Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn.
- Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska filtret regelbundet i hett vatten med diskmedel.
- Ha alltid en brandfilt uppsatt och nära till hands vid spisen om du snabbt behöver kväva en eld. Eld kan flamma upp på bara några få sekunder.
- Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
- Installera en spisvakt, den övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna.
- Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar.
Bra utrustning att ha i köket
Om du saknar något av dessa kan du köpa dem i Ifs Säkerhetsbutik. If-kunder får 20 % rabatt.
Så släcker du brand i köket
- Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker elden. Då kväver du elden.
- Vid större brand – använd en brandsläckare (6 kg pulver).
- Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
- Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.
- Dra bort kärlet från spisplattan.
- Om du inte kan släcka elden ta dig ut och ring 112.
Om det brinner – gör så här
- Rädda Rädda dig själv och andra ut från bostaden.
- Varna Varna dina grannar och andra runt omkring.
- Larma Ring 112 och berätta var det brinner.
- Släck Försök släcka elden om det går utan risk för dig själv.
När elden är släckt och läget under kontroll kontaktar du oss. Du kan ringa 0771-655655 dygnet runt, vi finns alltid på plats för att hjälpa dig. Din hemförsäkring gäller för brandskador i bostaden.
Fler relaterade artiklar
Senast uppdaterad 15 november 2021