Det du behöver veta om brandvarnare
En fungerande brandvarnare kan rädda ditt och andras liv. I alla hem ska det finnas minst en brandvarnare, fler kan behövas beroende på bostadens storlek. Kom ihåg att testa att brandvarnaren minst en gång per år.
När och hur du testar brandvarnaren
Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen några sekunder. Om sirenen börjar tjuta vet du att brandvarnaren fungerar.
Några testar brandvarnaren genom att hålla ett tänt ljus eller tändsticka under brandvarnaren. Det kan leda till att den till slut blir sotig och fungerar sämre, så använd testknappen istället.
- Testa brandvarnaren ofta, gärna en gång per kvartal. Den 1 december är det brandvarnarens dag, passa på och testa brandvarnaren då.
- Testa även brandvarnaren när du kommer hem från en resa. Om batteriet blivit dåligt under tiden du var borta har du missat brandvarnarens varning och du vet då inte om att brandvarnaren inte fungerar.
1 december är brandvarnarens dag. Testa din brandvarnare då!
Byt batteri när brandvarnaren börjar pipa
När batteriet börjar bli dåligt får du en varning genom att brandvarnaren piper till med jämna mellanrum. En annan anledning till att brandvarnaren piper kan vara att den behöver göras ren.
Rengör brandvarnaren med jämna mellanrum eller om den larmar utan anledning. Använd dammsugaren med en mjuk borste och torka av utsidan med en fuktad trasa. Kom ihåg att testa den efteråt.
Om brandvarnaren inte tjuter trots att du bytt batteri och gjort rent den behöver du byta hela brandvarnaren.
Få sms-påminnelse om att testa
Mydigheten för samhällsberedskap, MSB, har en gratistjänst du kan anmäla dig till. Du får då ett sms när det är dags att testa brandvarnaren.
Olika batterier räcker olika länge
Vanliga niovoltsbatterier räcker normalt sett 1 år. Det finns batterier som ska räcka 5 år och de som ska räcka 10 år. Oavsett vilken typ av batteri du bör du testa brandvarnaren minst en gång per kvartal.
Kom ihåg att testa brandvarnaren när du bytt batteri i den och om du köpt en ny.
Då byter du brandvarnare
Brandvarnare har ett bäst före-datum och du hittar datumstämpeln på baksidan. Du behöver byta ut brandvarnaren ungefär vart tionde år. Kan du inte hitta ett bäst före-datum är din brandvarnare förmodligen från 70-talet och då behöver den bytas ut.
Antal brandvarnare och placering av dem
Ju större bostad desto fler brandvarnare behövs. Det är också viktigt att brandvarnarna sitter rätt placerade så att de upptäcker röken tidigt.
Så många brandvarnare bör du ha
- En fungerande brandvarnare uppsatt i varje lägenhet och på varje våningsplan i ett hus.
- En brandvarnare per 60 m² och våningsplan och de ska helst vara seriekopplade. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar.
- I en stor lägenhet eller hus är det extra viktigt att tänka på att larmet hörs i hela bostaden.
- Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 m.
Placering av brandvarnare
- Montera brandvarnare i taket och mitt i rummet, minst en halv meter ifrån vägg eller andra föremål.
- Placera brandvarnare i anslutning till sovrum och till köket. Om du laddar telefoner under natten i sovrummet, så bör brandvarnare finnas i rummet.
- Om det inte går att montera i taket, så kan du montera den på väggen ca 15 cm ifrån taket.
- Det viktigaste - följ leverantörens monteringsanvisningar!
Seriekopplade brandvarnare
För att vara säker på att brandlarmet hörs överallt i bostaden, även i stora bostäder, när dörrar är stängda och om någon har nedsatt hörsel, rekommenderar vi brandvarnare som är seriekopplade.
Larmar en, larmar alla
Om en brandvarnare i ett system av seriekopplade brandvarnare larmar, larmar nämligen alla brandvarnare i systemet. Dessutom kan sammankopplingsbara brandvarnare kompletteras med viktiga tillbehör som kontrollpanel, lågfrekvenssirén, stroboskop och vibrationskudde.
Godkända brandvarnare
Brandvarnare som säljs inom EU ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkt enligt SS-EN 14604.
På Boverkets hemsida finns mer information om brandvarnare som vid kontroll visat sig inte uppfylla kraven enligt standard.
Boverket gör marknadskontroll av brandvarnare
Fler relaterade artiklar
Senast uppdaterad 15 november 2021