Öppna fritidshuset efter vintern
När det blir vår är det dags att öppna den vinterstängda stugan. Vi tipsar om vad du ska tänka på när du öppnar upp stugan så att du slipper skador och obehagliga överraskningar.
4 viktiga punkter att ha koll på
Klarade vattenledningarna vintern?
Innan du slår på vattnet – kolla att ledningarna klarade vintern. Det är extra viktigt att göra det om det varit en kall vinter.
- Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vinterstängningen innan du slår på vattnet.
- Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt.
- Kolla vattenmätaren när kranarna är stängda. Tickar vattenmätaren då är det en indikation på att det läcker vatten någonstans.
- Ta en titt på vattenlås och golvbrunnar för att se att de är hela och täta.
- Vrid inte på för fullt med en gång. Om ni är flera i huset är det smart att fördela ut sig vid extra känsliga ställen som kök och badrum.
- Stanna kvar i huset och övervaka uppvärmningen för se om det börjar sippra vatten någonstans.
Det är vanligt och helt normalt om det låter i rören när vattnet slås på. Det beror på att det samlats luft i ledningarna när vattnet varit avstängt. Om du har vattenburen värme kan du släppa ut luft ur systemet genom att försiktigt öppna ventilen på elementet. Var beredd med ett kärl att samla upp vatten med.
Har du drabbats av vattenläcka?
Om du upptäcker en vattenläcka stänger du av vattnet och försöker begränsa skadorna så gott du kan. Du kan till exempel ösa upp vattnet, ta bort material som blivit blött, rädda undan det som riskerar att bli blött.
- Kontakta en rörmokare som kan laga vattenläckan.
- Anmäl vatten skadan till oss, gärna online
Värm upp huset långsamt
Dra inte på elementen för fullt utan låt uppvärmningen ske långsamt.
Om du har öppen spis eller kamin får du börja elda försiktigt. Eldar du för hårt kan skorstenen spricka. Den måste värmas försiktigt eftersom höga temperaturer i skorstenen ökar risken för brand.
Här kan du läsa mer om hur du eldar säkert i kaminen.
Rensa hängrännor och titta till taket
Det är viktigt att hängrännor är rensade så att vattnet kan rinna i dem som det ska. För att slippa stå på stegen flera gånger om året kan du sätta ett galler över hängrännorna så att löv, kottar och smågrenar inte hamnar i rännan.
- Kolla att hängrännorna är hela och hänger som de ska. Om det varit mycket snö på taket kan snösjok ha flyttat på hängrännorna när snön gled ner från taket.
- Om du har möjlighet - kontrollera att tegelpannorna är hela och att de ligger på plats.
- Byt de takpannor som spruckit.
Var försiktig om du går upp på taket
Säkerheten är A och O när man är på tak.
- Ha glidskydd på taket så att stegen inte kan glida iväg i sidled.
- Ni bör vara minst två personer.
- Utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Den ena personen lägger linan runt säkerhetsanordningen och ser till att linan är sträckt medan den andra kollar takpannorna.
Detta gäller om taket läcker
Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen. Har du Stor Fritidshusförsäkring kan du få ersättning för skador på resten av byggnaden om det helt oförutsett läckt vatten genom takets ytskikt. Du kan få ersättning med upp till 20 000 kronor. Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen oavsett vilken typ av försäkring du har.
Gör det rent och luftigt runt husgrunden
Husgrunden behöver luft och mår bättre när det inte finns rabatter och buskar nära husfasaden. Rensa bort gamla höstlöv och grenar som kan ha blåst dit. Plantera gärna om buskar om de står för nära fasaden.
Titta efter svarta prickar på fasaden
Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer. Är det bara lite svarta prickar på fasaden brukar det inte vara någon större fara, de är oftast ytliga och går att borsta bort eller tvätta bort med fasadtvätt.
Kolla att elsladdarna är hela
Har mössen gnagt på elledningarna? Ta en titt på alla sladdar och synliga elledningar. Är de hela eller har mössen gnagt på dem? Det kan orsaka kortslutning och det kan på grund av att möss och andra gnagare har skadat elledningarna.
Skadedjurssanering ingår
Har du fått in möss eller andra gnagare och behöver hjälp med sanering av skadedjuren kontaktar du vår samarbetspartner Anticimex direkt. Sanering av skadedjur ingår i fritidshusförsäkringen och du betalar ingen självrisk.
Städa ut småkrypen
När våren värmer upp marken och fritidshuset vaknar även skadedjuren till liv. Vårt tips är att du gör en ordentlig storstädning för att bli av med småkrypen.
Testa ditt dricksvatten
Vatten som stått stilla en längre tid luktar och smakar inte så gott. Har du egen brunn bör du låta vattnet stå och rinna ett tag innan du använder det.
Vattenkvaliteten behöver kollas med jämna mellanrum, inte bara på våren. Kontrollen görs genom att du skickar ett vattenprov till kommunen. Livsmedelsverket rekommenderar att du gör vattenprov vart tredje år.
Nya regler för trädgårdsavfall
Om du gjort fint på tomten och har kvistar, fjolårsgräs och annat från trädgården som du vill bli av med ska du köra det till en återvinningsstation.
Från och med 1 januari 2024 finns nytt EU-direktiv att bland annat bioavfall i först hand ska materialåtervinnas. Detta innebär att kvistar och annat trädgårdsavfall ska komposteras, lämnas till en återvinningsstation eller samlas in av kommunen. Om du vill elda upp trädgårdsavfallet måste du ansöka om tillstånd hos kommunen.
Senast uppdaterad 17 april 2024