Tänk på detta när du ska renovera köket
Köket – hemmets mest använda rum får gärna vara både funktionellt och trivsamt. Vi tipsar om vad som är viktigt att tänka på vid köksrenovering.
Köket – hemmets mest använda rum får gärna vara både funktionellt och trivsamt. Vi tipsar om vad som är viktigt att tänka på vid köksrenovering.
Att renovera köket är lite knepigare än att tapetsera ett sovrum och blir det fel kan det bli väldigt fel. Många bestämmer sig för vad de vill göra själva, istället för att tänka vad man kan klara av.
Tänk på att vissa jobb som rör el och vvs måste utföras av fackman.
När du anlitar behöriga hantverkare som har ansvarsförsäkring, gäller den om arbetet har gjorts enligt gällande bransch- och byggregler. Du har även möjligheten att reklamera eventuella fel i entreprenaden under ansvarstiden.
Din egen hemförsäkring gäller om dina personliga saker förstörs vid en vattenskada. Om du bor i eget hus gäller villaförsäkringen för skador på byggnaden.
Om du hellre gör jobbet själv måste du göra jobbet fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm. Det finns alltså inget utrymme för egna innovativa lösningar – hur bra de än är – om de inte är utförda som om en yrkesman gjort dem, enligt reglerna.
Ur försäkringssynpunkt är det viktigt att inte frångå gällande byggnormer och regler. Om det inträffar en skada finns det risk att du inte får ersättning om arbetet inte fackmannamässigt utfört.
Några tips innan du drar igång med renoveringen för att nya köket ska bli så bra som möjligt.
Fundera på hur köket ska användas. Gör en behovsanalys där du tänker igenom vad du och din familj egentligen behöver för att kunna nyttja köket på bästa sätt.
Har du ett litet kök kan du till exempel flytta en vägg för att få mer utrymme. Tänk också på att barnen växer. Försök göra flexibla lösningar så att köket fungerar både nu och om ett par år. Om några år behöver barnen till exempel kunna använda mikron själva.
Mät upp köket och gör en skiss i skala 1:50 eller 1:20 (1 cm på ritningen = 20 cm i verkligheten). Rita in skåp, bänkar, matbord och stolar. I skissen anger du även takhöjd, mått på väggar och fönster och avståndet från golv till fönstren. Rita in dörrar med karmar och dörrfoder och markera det fria området som behövs för att öppna inåtgående dörrar. Markera var värmeelement, rör, ledningar och liknade finns.
Bläckpenna på rutat papper duger bra, men du kan även använda IKEAs planeringsverktyg.
Senast uppdaterad 5 maj 2021