Vattenskada – så kan den undvikas
Vattenskada är den vanligaste typen av skada våra kunder råkar ut för. En vattenskada kan bli både dyr och jobbig. Här är några tips om hur du kan undvika att drabbas.
Vattenskada i köket
Den vanligaste vattenskadan är en läckande diskmaskin, kyl eller frys. En typisk vattenskada i köket uppstår genom att en koppling till vattenledningen under diskbänken står och droppar under lång tid innan den upptäcks. Då kan vattnet ha vandrat vidare i bjälklag, väggar och golv.
Så undviker du vattenskada i köket
Vattenskada i badrum
Av alla fukt- och vattenskador som drabbar svenska hem sker flest i badrum, enligt statistik från Vattenskadecentrum. Det är inte bara gamla badrum med dåligt tätskikt som drabbas, utan även helt nya badrum kan drabbas om byggregler, branschregler och monteringsanvisningar inte följs.
Så undviker du vattenskada i badrum
Vattenskada i tvättstuga
I tvättstugan finnas det normalt sett en golvbrunn. Det är viktigt att kolla att golvbrunnen och golvets tätskikt håller tätt så att du slipper att få ner vatten i bjälklaget.
Val av golv i tvättstuga
En våtrumsmatta kan fungera som tätskikt och på så sätt är det ett bra val av golvmaterial. Klinker tar inte skada av vatten på samma sätt som trägolv. Men klinker släpper igenom vatten och vid en större vattenskada kan det resa sig och spricka. Väljer du klinker framför våtrumsmatta är det viktigt att tätskiktet är gjort på rätt sätt.
Vattenskadat golv
Hur stora vattenskadorna på golvet blir beror ju såklart på vilket typ av golv du har. Parkett tål ju inte vatten så bra. Försäkringen gäller för skador på golvet beroende på vad det är som har läckt ut vatten. Om akvariet läcker vatten ersätter vi skadorna på golvet, men inte om vatten läcker från julgransfoten.
Så gäller försäkringen vid vattenskadat golv
Frågor och svar om vattenskador
Senast uppdaterad 31 oktober 2022