Risker med extremväder ingår numera när vi gör en huskoll

Extremväder som översvämningar, skyfall och värmeböljor förväntas bli allt vanligare. Som försäkringsbolag ser vi dagligen vilka konsekvenser dessa väderhändelser kan få för husägare. Därför arbetar If aktivt för att bidra till klimatanpassning, bland annat genom att hjälpa våra kunder att identifiera och förebygga risker. 

Extremväder som översvämningar, skyfall och värmeböljor förväntas bli allt vanligare i ett förändrat klimat. If har undersökt våra nordiska kunders beredskap för större väderhändelser och resultatet är oroande – majoriteten av alla husägare vet inte vad de ska göra om någon form av extremväder närmar sig – och de är inte heller oroliga för att de ska drabbas.  

Kraven på husägares egna förberedelser har ökat i takt med fler oväntade väderrisker – och vi på If vill hjälpa till. Ett konkret sätt att stötta våra kunder är att utöka vår checklista när vi gör vår Huskoll – en tjänst i vår villaförsäkring. Genom konkreta råd och vägledning hjälper vi våra kunder att skydda sina hem och minska samhällets sårbarhet för klimatrelaterade skador. 

Identifiering av risker kopplade till extremväder

Bland de nya punkterna vi inspekterar tillsammans med vår partner Anticimex finns växtlighet nära byggnader, avrinningsområden och hantering av stora vattenmängder. Syftet är att minska risken för skador och att ge husägare en bättre förståelse för vilka åtgärder som kan stärka deras beredskap. 

– Det kan krävas ganska små insatser för att som husägare öka sin resiliens mot väderskador. Ett första steg är ökad medvetenhet om att problemet existerar. Där jobbar vi som försäkringsbolag ständigt med stöd och kunskapsdelning. De nya checkpunkterna för extremväder är en viktig del, säger Anna Lindqvist, Head of Service operations, på If.  

kvinna står på en stentrappa
Anna Lindqvist, Head of Service operations, på If.

Ett långsiktigt arbete för klimatanpassning

Bild på Philip Thörn
Philip Thörn, Head of Sustainability på If.

Sedan 2016 har Huskollen genomförts i över 250 000 hem i Norden. Det gör tjänsten till en av våra viktigaste insatser för att bidra till hållbart byggande och klimatanpassning. Genom att identifiera risker i hemmen och ge förebyggande råd kan vi minska skadekostnader, men också bidra till att samhället i stort blir mer robust inför framtidens utmaningar. 

– Vi har en mycket omfattande kunskap och expertis kring skadeförebyggande och riskhantering och vi vill vara med och bidra med våra insikter för att bygga ett mer robust samhälle. När vi tillsammans med våra kunder minskar risken för skador, stärker vi också samhällets motståndskraft mot extremväder, säger Philip Thörn, Head of Sustainability på If. 

En gemensam insats för framtiden

Klimatförändringarna kräver kraftfulla insatser på flera fronter, dels åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser men även åtgärder för att anpassa våra samhällen till ett mer extremt klimat. Ifs arbete med skadeförebyggande tjänster som Huskollen är ett sätt att bidra till denna omställning. Genom att erbjuda praktisk hjälp till husägare kan vi tillsammans skapa mer hållbara lösningar för framtiden.

Läs mer om vad du som husägare kan göra för att förbereda ditt hus för extremväder: 

Barn med gula stövlar i går i en vattenpöl